Balkane, Balkane moj!

Nađemo se danas u 19 pred kinom Europa da vidimo kaj se događa

Teško je zamisliti sedmogodišnju povijest Arteista bez Kina Europe. Pratili smo festivale od ZFF-a do JFF-a, izložbe, književne promocije, pružili podršku masovnom financiranju ”Gazde”, razgovarali s brojnim umjetnicima i producentima, snimali priloge za Arteist TV u foajeu, odlazili na programe od češkog do izraelskog tjedna izvan uredničkih i novinarskih dužnosti. U vremenu kad se ”para vrti gdje burgija neće”, nije nas sram reći da zbilja volimo kino koje je po programskom sadržaju i povijesnom kontinuitetu ucrtalo Zagreb u prestižno europsko udruženje Europa Cinemas (Nagrada za najbolji program 2016.) te je postalo nezaobilazno sjecište kulturnih susreta različitih profila.

Nema više Art-Kina Grič, Kino Zagreb odavno je zamijenio šoping centar, a Kinoteka se vraća građanima u svježem gradonačelnikovu projektu. Nakon devastacije Meštrovićeva paviljona, cirkusa s prostorijama Hrvatskog glazbenog zavoda te elegantnog gašenja vrijednih ustanova u kulturi Grada Zagreba, pitamo se što je sljedeće?

Neki će reći – pa sve je transparentno jer:

S obzirom na to da je očevidima, ali i prema vašim zahtjevima zaključeno da je nužna obnova predmetnog objekta, tj. Kina Europe, Grad Zagreb je poduzeo pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Također, kotlovnica radi na lož ulje što ugrožava sigurnost posjetitelja i povećava troškove grijanja te je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta’, stoji u dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića, uz dodatak da je predviđeno vrijeme trajanja radova šest mjeseca.

Budemo li dovoljno optimistični, možda se jedno jutro poput Meštrovićevih ”Seljaka” na trgu probudimo oštećeni i u ružičastom, uz buku vašara, u gradu koji je nekoć bio naš.

U komentarima nam napišite što za vas znači Kino Europa i vidimo se u Varšavskoj u 19 h!

Više informacija o zatvaranju Kina Europe pročitajte tu.

Marin Raster

Foto: FB event/ Nađemo se

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More