“Keinberg – mjesto koje nestaje”: Rudarska anti-bajka premijerno u Teatru EXIT

"To je priča o svima nama koji nismo možda toliko pokvareni da radikalnije utječemo na društvo, ali smo dovoljno uplašeni ili bezidejni da mirno gledamo kako sve propada u ništavilo", kaže redateljica.

“Keinberg – mjesto koje nestaje” autorski je projekt dramaturginje i redateljice Vedrane Klepice, a premijerna izvedba bit će održana 1. prosinca u Teatru EXIT, u sklopu zatvaranja ovogodišnjih Ganz novih Perforacija. Predstava je nastala u produkciji udruge Domino, a u pitanju je, kažu nam, “kazališna distopija o zajednici čija dugoročna industrijska i ekonomska eksploatacija područja na kojem se nalazi doslovno dovodi u pitanje samo njeno postojanje”.

“Keinberg je tvrda, rudarska anti-bajka o imaginarnom mjestu i društvu čiji temelji neosporno ekonomski i moralno propadaju, te ljudima koje je suviše strah suočiti se s tom istinom. Nije me zanimala pozicija uzročnika posljedica, niti nekakvih mračnih struktura. Nisu me zanimali niti veliki konflikti. To je naprosto priča o prosječnosti, o svima nama koji nismo možda toliko pokvareni da radikalnije utječemo na društvo, ali smo dovoljno uplašeni ili bezidejni da mirno gledamo kako sve propada u ništavilo”, kaže o novoj predstavi autorica Vedrana Klepica.

Foto: Silvija Dogan

Riječ je o dramskoj spisateljici, dramaturginji i redateljici čije su drame izvođene u zemljama miljem svijeta te su prevedene na šest različitih jezika. Dosad izvedeni naslovi uključuju “J.A.T.O”, “To Fuck Because We Want To” te “Posljednje obraćanje usamljene gitare glazbenika i poduzetnika Miroslava Škore iz turbulentne godine predizborne izolacije”.

“Keinberg” se bavi moralnim i ekonomskim raspadom male industrijske zajednice u neimenovanom mjestu u Europi. Kazališna predstava počiva na istraživanju stvarnih slučajeva više gradova, osobito se fokusirajući na jedno specifično mjesto na samom sjeveru Švedske, u kojem je kroz intenzivnu eksploataciju rudnika željezne rude doveden u pitanje opstanak cijele gradske zajednice.

Foto: Silvija Dogan

Sličnih primjera o industrijskim gradovima u raspadu ima sve više u cijeloj Europi, i dobar su politički i klasni termometar jednog sistema koji se već desetljećima prirodno mijenja, no isto tako ugrožava cijelu jednu grupaciju radnika te nerijetko kreira urbano siromaštvo. Predstava kroz izvedbeni i vizualni jezik istražuje ponavljajuće principe kasnog kapitalizma u kojem sami sistemi koji su osnova izgradnje jedne ekonomske zajednice, kroz nedovoljnu kontrolu, postaju razlozi njezinog raspadanja. Što se događa kada jedina industrija koja uzdržava grad i(li) zajednicu istovremeno odgovara za njegov nestanak? Što se psihološki i sociološki događa s tom zajednicom?

U predstavi nastupaju Boris Barukčić, Hrvojka Begović, Nataša Kopeč i Pavle Vrkljan, a reprizna izvedba na programu je u petak, 4. prosinca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More