“Kazete čuvane kao blago”: Jelena Radan preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

Vlasnica jednog od najupečatljivijih vokala na domaćoj glazbenoj sceni otkriva nam popis albuma koji je oblikovao njezin današnji umjetnički izričaj.

“Šteta što nije deset najboljih albuma, jer mi je baš bilo teško odbaciti druge”, rekla nam je Jelena Radan nakon što se odlučila za pet najvažnijih. Tako je to s istinskim ljubiteljima glazbe koji su kazete zgrabili čim su prohodali, a Jelena, dobitnica Porina i brojnih drugih nagrada, te pjevačica koja se više nego uspješno okušala u brojnim žanrovima, nesumnjivo spada baš u tu ekipu.

U karijeri je pjevala fado, pop, rock, talijansku kanconu i sve ono što pred nju kao vrhunsku interpretatoricu postavlja izazov, a pred slušatelja – jaku emociju. Upravo su emocije, kaže nam Jelena, presudile u finalnom odabiru. “Ovi utjecaji tiču se ponajviše emotivnih sfera, nostalgičnih, a manje onih racionalnih – tek poslije sam mogla sagledati koliko je nešto uistinu cijenjeno i od strane drugih, ali to i nije važno”, otkriva predstavljajući nam popis pet najdražih albuma.

1) Beatles – “Help!” (1965.)

“Moj brat me upoznao sa strujama Beatlesa, Smokiesa, Azre, Crosby, Stills, Nash & Young i mnogih drugih… Tako da ovaj album daje zvuk mom djetinjstvu, a taj zvuk je zauvijek prvi i temelj ostalima. Kao kad slušaš kožom, a ne mozgom. Ulazi bez razmišljanja. Vjerojatno bi tako bilo i da je riječ o nekoj drugoj glazbi, isto bi se uhvatila upravo zbog koneksta, ali slučajno je to bila baš ova. Radi se o nekoliko albuma, ali evo biram ovaj. Tada su me ovi albumi obuzimali svojom pričom koja je tekla, nekom logikom koju danas možda albumi nemaju, ali zato što možda mi nemamo strpljenja jer album je prekrasna stvar – skup pjesama koji autoru i izvođaču nešto znači baš kao takva, cjelovita priča i ne možeš joj otrgnuti stranice. Obožavam tu nepodnošljivu sjetu u glazbi, sirovost, hrabrost – oni su mi tako zvučali, pomalo klimavo, a zarazno.”

2) Eros Ramazzotti – “Tutte storie” (1993.)

“Zapravo se opet radi o nekoliko albuma, kao i kompilacijskom Eros, ali evo, da odaberem jedan. Nekoliko godina me Erosova glazba privlačila i neko uzbuđenje, melodioznost koja mi je i danas možda i najvažnija uz atmosferu u pjesmi, taj neki talijanski pristup glazbi koji me obuzimao, ali i vještina. Naravno da s nostalgijom gledam na te godne i kazete koje sam čuvala kao blago, kao i na samovanje na koncertu u Domu sportova na koji sam išla sama jer nitko od mojih prijatelja nije bio oduševljem ovim glazbenikom.”

3) Misia – “Garras dos sentidos” (1998.)

“Fado mi daje šansu da ukradem komadić svjetske glazbe koja izvlači iz mene nešto iskonsko, kao da imam duboku vezu s tim podnebljem, a nemam. Čudnovato i lijepo istovremeno. Nisam mogla prestati slušati ovaj album. Sjedila bih uz izvor zvuka i uvukla se u višesatnu meditaciju slušajući ovaj album, disala zajedno s glasom ove umjetnice. Divan spoj tradicionalnog fada i poezije, posebice velikog Fernanda Pessoe i moje najdraže pjesme, Danca de magoas ili Ples tuge.”

4) Cardigans – “Long Gone Before Daylight” (2003.)

“Ovo je album kakav bi jedna Jelena u meni voljela imati. Obožavam ovaj album, to je spoj jedne sjeverne melankolije sa sofisticiranim energičnim zvukom benda kakvog sam uvijek željela imati. Svaku pjesmu bih mogla nacrtati, otpjevati dionice instrumenata uz one vokalne. Tekstovi koji slikaju raspoloženja jedne krhko-moćne žene kroz odlične melodije su mi jednostavno neodoljivi faktori sreće u slušanju glazbe. Ovo je bio soundtrack mog života u jednom periodu.”

5) Meritas – “Na prvi pogled” (2006.)

“Nije tajna koliko ih volim i poštujem, i zapravo sam ih i kontaktirala prije gotovo 20 godina kako bih dobila mogućnost otpjevati nešto što proizlazi iz njihova rukopisa. Jednostavno su me dotakle prvenstveno svojim melodijama, ugođajem, vožnjom koja se desi u pjesmama, zagonetnošću, sjetom… Ponešto od svega toga mi ih je izdvajalo na način da sam poželjela raditi baš s njima. Pjesma Na prvi pogled me uvijek iznova namami u onaj svijet zbog kojeg je glazba tako potrebna i smislena.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More