Kazališni šalabahter: Tajne, pravila i ljepota teatra u novom multimedijalnom projektu

Teatar Tirena okupio je kazališne stručnjake i skucao multimedijalni šalabahter koji djecu i mlade uči ponašanju u kazalištu, ali i razumijevanju odgledanog.

Ulaganje u budućnost kazališta kroz edukaciju mlade publike ovih se dana materijaliziralo u Kazališni šalabahter, besplatnu online publikaciju koja služi kao uvod u kazališnu umjetnost, podsjetnik na njene poznate i manje poznate pojmove, pomoć pri gledanju predstave te razgovoru i analizi nakon odgledanog. Šalabahter je nastao u sklopu projekta Kazalište po mjeri publike koji je financiralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Autorice tekstova, upitnika i projektne ideje su Ines Škuflić Horvat, Katarina Šulc, Maja Sviben, Nina Horvat i Nora Krstulović koja je zaslužna i za koncept, dizajn i tehničku realizaciju.

Kazališni šalabahter možete pogledati ovdje!

Projekt je, poručuju iz Teatra Tirena, namijenjen djeci i mladima te nastavnicima, odgajateljima, pedagozima, roditeljima i svima ostalima koji rade s djecom i mladima. Podijeljen je u tri osnovna dijela – Prije predstave, U kazalištu i Nakon predstave. Trenutno je prvenstveno usmjeren učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, no u Tireni se već spremaju nadograditi ga i proširiti na sve ostale dobne skupine. U Šalabahter će se kontinuirano dodavati nove kategorije i nadopunjavati stare. U ovoj je prvoj fazi Šalabahter zasnovan na dramskom kazalištu, ali će u perspektivi, kažu, biti uključene i druge izvedbene vrste i oblici.

“Tko je inspicijent? Što točno radi oblikovatelj zvuka? Zašto se u kazalištu plješće? Kako razgovarati o odgledanoj predstavi? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći u Kazališnom šalabahteru. Trenutno su tu informacije vezane uz kazališni bonton, opisi kazališnih zanimanja te online Upitnik za analizu predstave kojeg učitelji mogu poslati svojim učenicima, a učitelji zatim sve odgovore mogu preuzeti u Excel tablici. Cijeli je Kazališni šalabahter potpuno besplatan”, poručuju iz Teatra Tirena, nezavisnog kazališta koji se već 23 godine bavi temama za djecu i mlade.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More