“Kauboji” su hrvatski kandidat za Oscara!

kaubojiSretna vijest! U selekcijski proces za Oscara u kategoriji stranog filma ući će “Kauboji” redatelja i scenarista Tomislava Mršića.

Kaubojima smo već predviđali svijetlu budućnost i radovali se što je Hrvatima napokon pošlo za rukom napraviti komediju koja je zbilja smiješna. Ali “Kauboji” su, kako je Mršić rekao danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom društvu filmskih djelatnika (HDFD) na Britancu – i više od “obične” komedije.

– Film se bavi temama koje su zapravo univerzalne, mogli bismo igrati na kartu da su “Kauboji” svojevrsni hommage američkoj pop-kulturi, od western naslova do glazbe, istaknuo je Mršić koji je i sam pomalo zatečen time što Hrvatska nije, kako se to najčešće radi, u utrku za stranog Oscara poslala neki “teži” film, zasićen socijalno angažiranim temama. Govorio je i tome kako je malim kinematografijama teško ući u nominaciju za Oscara, gdje već godinama prolaze južnoamerički, francuski, skandinavski filmovi, a samo ponekad uđe neki autsajder. S druge strane, u hrvatskom kontekstu dodatna je otegotna okolnost to što se nema novaca za lobiranje, u koje se često ulaže više novca nego što je trebalo da se snimi film.

– Ući u nominaciju za Oscara, to je kao znanstvena fantastika. Ali mi volimo znanstvenu fantastiku! – rekao je.

Kauboje je u kinima pogledalo četrdesetak tisuća gledatelja. Ovaj početni, domaći nominacijski proces film je prošao zahvaljujući natpolovičnoj većini članova komisije HDFD-a, koju čine predstavnici svih ogranaka tog društva. Na taj način zadovoljen je imperativ što ga je postavila američka Akademija – da kandidata iznjedri široka baza ljudi koji odražavaju kreativni potencijal filmske industrije države iz koje film dolazi. Provedeno je tajno glasovanje, u kojemu su Kauboji, kako je rekao predsjednik HDFD-a Silvio Jesenković, nadjačali jaku konkurenciju – filmove “Projekcije” Zrinka Ogreste, “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića, “Hitac” Roberta Orhela, “Šuti” Lukasa Nole, “Simon Čudotvorac” Petra Oreškovića, “Happy Endings” Darka Šuvaka, “Vis-a-Vis” Nevija Marasovića, “Visoka modna napetost” Filipa Šovagovića i “Broj 55” Kristijana Milića.

– Komisija je bila prilično složna u ocjeni da je Mršićev film uspio prenijeti široki dijapazon emocija, rekao je Jesenković.

Radnja Kauboja bavi se pokušajem lokalnog amaterskog glumačkog ansambla, sklepanog ad-hoc i u ispod-profesionalnim uvjetima, da na pozornici dronjavog doma kulture u provincijskom mjestu upriliči vestern romansu. U toj ih misiji vodi kazališni redatelj koji se nakon dugo vremena vraća iz metropole u rodno mjesto za koje ga vežu obiteljske drame i, naravno, bolna nostalgija. Nakon „skečovite“ audicije na kojoj se glumci predstavljaju kao skupina živopisnih redikula, s vremenom se otkrivaju i dublji slojevi njihovih karaktera.

U filmu glume Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Nikša Butijer, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak – glumci koji su i u izvornoj predstavi ostvarili maestralne uloge.

MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More