Gondola Kate Mijatović napokon doplovila do Zagreba

sleepU Umjetničkom paviljonu 7. ožujka otvara se izložba Kate Mijatović. Prvi će put domaća publika moći vidjeti rad umjetnice koja je predstavljala Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu.  

Projekt Između neba i zemlje multimedijalne umjetnice Kate Mijatović s velikim je uspjehom predstavljao Republiku Hrvatsku na 55. bijenalu. Izložba se priređuje kao podsjetnik na već dobro znani umjetnički pothvat o kojem smo pisali (Bože, kako vrijeme leti!) prije točno godinu dana, kad smo u opširnom intervjuu pobliže upoznali Katu Mijatović.

Rad je koncipiran kao ambijentalna instalacija koja objedinjuje interaktivni web portal Arhiv snova s video radovima i dokumentacijom performansa, koje je umjetnica izvela tijekom dvadeset godina svojeg bavljenja temom nesvjesnog.

Postav premijerno u Hrvatskoj uključuje i veliku projekciju videa rađenog po performansu Nesvjesno: Canal Grande, koji je umjetnica izvela na otvorenju Bijenala.

Središte instalacije je lebdeći kavez s konzolom koja posjetiteljima omogućuje pristup arhivu snova i unos opisa vlastitog sna. Tekst se istovremeno projicira na zid i formalno spaja s arhivom umjetnice projiciranim na osam monitora koji ga okružuju.

Više od 2000 posjetitelja unosilo je opise svojih snova tijekom Bijenala i tako pridonijelo strategiji akumuliranja, prepoznavanja, verbaliziranja i oslobađanja nesvjesnog. Globalni odaziv posjetitelja potvrdio je da projekt nisu samo pojedinačno ispričani snovi, već da je svaki zapis sna jednako važan i tek dio jedne opće slike, nečega što nam je svima  zajedničko, a to je sposobnost uma da stvara slike svjetova i uključuje ih u percepciju stvarnosti.

Riječ je o kontinuitetu i početku: kontinuitetu pozornosti na fenomen potiskivanja nesvjesnog u Zapadnoj civilizaciji, te početku omasovljavanja pozornosti na jednu suptilnu umjetničku praksu koja je ovu trajnu kulturološku ambiciju privela multidisciplinarnom ductusu suvremenoga vizualnog stvaralaštva, disciplinama instalacije i performansa te njihovih izvedenica u medijima videa i fotografije, otvorenim participativnom iskustvu publike kao zametku jedne utopijski šire sveljudske promjene ponašanja u kojoj aktivno sudjelovanje zamjenjuje pasivni konzumerizam.

 Antonia Matković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More