Kamp Punta Nova dokaz je da se u Hrvatskoj rade kvalitetni urbanistički zahvati

U sklopu programa ARTUR (Arhitektura i turizam) Društvo arhitekata Zagreba organiziralo je u ponedjeljak, 13.11.  konferenciju na temu „Industrija i turizam“. Artur preispituje industrijsku arhitekturu koja je izgubila primarnu funkciji i to kroz prizmu kulturnih i turističkih potencijala te arhitekture. Uvaženi stručnjaci iz arhitekture, urbanizma i turizma raspravljali su o temama vezanima za četiri hrvatska grada- Rijeka, Labin, Sisak, Zagreb čiji razvoj  u 19. i 20. stoljeću ne možemo odvojiti od razvoja industrije. Industrijska arhitektura čini danas uži centar navedenih gradova. Urbane cjeline u kojima je nastala potrebno je revitalizirati ili reinterpretirati i tako učiniti ponovno prihvaćenima u urbanističkoj slici grada.

Kamp Punta Nova na Pagu. Studio Skroz

Međutim, ono što nas je zainteresiralo više od same konferencije jest nagrada Artur koja se dodjeljuje u dvije kategorije: idejni projekti u arhitekturi i turizmu i realizirani projekti u arhitekturi i turizmu. Osim nagrada dodjeljuju se i dva posebna priznanja u istim kategorijama.

Urbanistički projekt o kojem javnost do sada nije znala ništa, a koji je dobio nagradu Artur za najbolji idejni projekt u arhitekturi i turizmu je Kamp Punta Nova na otoku Pagu. Odavno se u Hrvatskoj nismo sreli s projektom ovakvog mjerila na ovako posebnoj lokaciji. Projekt će se prostirati na čak 220.000 m2 na Rtu Rastovac u Povljani na otoku Pagu. Projektni tim pozamašnog urbanističkog zahvata na Pagu čine arhitekti iz studia Skroz: Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Jelena Miljanović, Marijela Svilarić, Tamara Jeger, Ana Bjelić, Ivana Bagarić, Dorotea Klinčić i Filip Mikac. Investitor je tvrtka Nova camping d.o.o. Za razliku od Kampa Punta Nova javnost je već upoznata s projektom 3LHD tima Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac kojemu je dodijeljena nagradu Artur za najbolju realizacije arhitekture u turizmu, čiji je investitor grad Karlovac. Projektni tim ovog projekta čine: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Irena Mažer Hranuelli, Vibor Granić, Deša Ucović, Ivana Šajn, Nevena Kuzmanić, Romana Ilić.

Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka. 3LHD

Arhitektonski studio Skroz je mladi ured čiji je projekt gradske knjižnice Labin već 2014. dobio nagradu Vladimir Nazor za najbolje ostvarenje u arhitekturi 2013. godine. Iste godine za taj projekt dobili su nagradu Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

„Projekt Kamp Punta Nova vraća ponovo “u igru” temu kampa, koji se u recentno vrijeme doživljavao tek kao potrošena relikvija masovnog turizma 70-tih i 80-tih godina XX stoljeća. Projekt jasno prepoznaje nužnost “up-date”-a takove tipologije u skladu i s današnjim potrebama turizma – aktivan odmor, mobilnost; kao i s današnjim ekološkim standardima – pažnja i briga spram prirodnog okoliša, reduciranje zagađenja fosilnim gorivima, recikliranje otpadnih voda…Upravo ta re-invencija poznate tipologije na način XXI stoljeća najkvalitetnija je značajka projekta. Za razliku od neinventivnih i vojnički posloženih kampova iz spomenutih 70-tih i 80-tih, koji su se temeljili isključivo na smještaju i kupanju, kamp Punta Nova iznalazi načina da inventivnom organizacijom i distribucijom sadržaj postavlja organičku cjelinu koja je ne samo “meko” uklopljena u zanimljiv prirodni kontekst, već joj oblikovanjem zajedničkih, javnih sadržaja daje kvalitetu “malog grada”, uspostavljajući jedan posve nov format koji je istovremeno naslonjen na tradiciju (kamene kuće, trg između njih) ali koja isto tako formom kao i interpretacijom pripada sasvim suvremenom izričaju digitalne generacije.Također valja napomenuti da je Projekt kamp Punta Nova prvi “green field” projekt kampa u Hrvatskoj baziran na primjeni tzv. zelenih tehnologija, te na taj način zacrtava neke nove smjernice turizma koji bi iz puke eksploatacije ljepote prirode, trebao postati njen čuvar.“ – zaključak je ocjenjivačkog suda u sastavu Jasenka Kranjčević, Dafne Berc i Alan Kostrenčić.

Kampu Punta Nova na Pagu. Studio Skroz

Oba posebna priznanja Artur 2017. dodijeljena su mladim arhitektonskim timovima: u kategoriji  idejni projekti u arhitekturi i turizmu Artura je dobio projekt adaptacije Sportsko-rekreacijskog centra Aquacity Varaždin s potpisom Janka Jelića, Kristine Škrokov i Juraja Glasinovića, a investitor je grad Varaždin dok je posebno priznanje Artur 2017. u kategoriji realizacije arhitekture u turizmu dobila Luka javne namjene – marina Muroskva Novi Vinodolski autora ZDL arhitekti d.o.o. čiji je investitor Navicon d.o.o.

„Dodijeljenim nagradama u ovogodišnjem ciklusu ARTUR 2017 htjeli smo afirmirati projekte koji prije svega donose drugačiji i inovativan pristup; kako tretiranja turističke ponude, tako i njene arhitektonske artikulacije. Naš izbor trebao bi biti i poticaj i lokalitetima i sadržajima koji nisu sastavni dio konvencionalne i komercijalne ponude, te koji iz tog razloga zahtijevaju i veću odvažnost i veću vještinu i projektanta i investitora.

Visoka arhitektonska produkcija naslonjena na velike budžete uhodanih turističkih kuća i lanaca na jadranskoj obali već se etablirala kao dio turističkog imidža Hrvatske. Stoga nam se daleko interesantnijim i vrednijim činilo prepoznati neka nova “strujanja” u smislu pojave novih, ili drugačije interpretiranih sadržaja, kao i pojavu nekih novih lokaliteta koji ne pripadaju isključivo jadranskoj obali, već u unutrašnjosti Hrvatske prepoznaju turistički potencijal.“

Anita Ruso
Foto: Studio Skroz i DAZ

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More