Kako isprintati 3D klitoris: Vlasta Delimar i OKO stižu na riječki “Vikend klitopismenosti”

Predavanje i radionice dijelom su programa Klitopismenost koji se provodi već treću godinu, a tijekom ove godine klitorisna karavana, uz Zagreb, putuje i u Pulu, Rijeku te Čakovec.

Od 11. do 14. rujna u Rijeci se održavaju programi koji u fokus stavljaju nevidljivost ženskog iskustva i manipuliranje sadržajem kojeg žene iznose. Umjetnice i aktivistice uzvraćaju rasterećenim kretnjama i nesputanim glasom kao i javno izraženim zadovoljstvom. “Vikend klitopismenosti” počinje u petak 11. rujna predavanjem o tehnološkoj popularizaciji potpune anatomije klitorisa, a nastavlja se vikendom radionica 3D printanja modela klitorisa i izrade klito-fanzina. Program kulminira u ponedjeljak, 14. rujna, kada se javnosti prezentiraju tri nova rada hrvatskih umjetnica u obliku vođene umjetničke ture riječkim ulicama u sklopu projekta Rijeka 2020.

Tura započinje otvaranjem murala Marine Mesar OKO koja oslikava zid na adresi Vodovodna 42 s okupljanjem publike od 18 sati. Publika se zatim vodi do izvedbe novog rada Vlaste Delimar, kojeg je umjetnica oblikovala s djevojkama iz Rijeke na balkonu u centru Rijeke, te konačno i do lokacije izvedbe novog plesnog rada umjetnice Josipe Bubaš.

U muralu “Is she a wizard already?” umjetnica OKO, inspirirana motivima ručnog veza starih majstorica, podsjeća na važnost kolektivnog etnološkog naslijeđa u vremenima kada konzumeristička pop kultura nemilosrdno proždire sve pred sobom. Postavljajući tradicionalne motive u obliku suvremene street art intervencije u javni prostor pomalo zaboravljene ulice u širem centru grada, umjetnica vješto suprotstavlja prošlost i sadašnjost, ukazujući na povijesno naslijeđe utkano u svima nama, a koje smo tako spremni zaboravljati podliježući raznim prolaznim trendovima.

[VIDEO] Polaznici radionice “stručnog vrištanja” izveli nesvakidašnji performans u Rijeci

U turi koju predvodi umjetnica Sendi Bakotić pratimo Super Klitu, živu i predimenzioniranu verziju inače nevidljivog i (povijesno) skrivanog organa, u njezinoj šetnji kroz grad. Od otvorenja murala publika vođenom turom pješice prolazi kroz centar grada do Korza na kojemu je dočekuje izvedba glasovne dekonstrukcije normi. Nastavno na svoju raniju praksu, Vlasta Delimar se ondje obračunava s rodnim stereotipima i odgojno-kulturnim predrasudama. Zajedno s djevojkama iz Rijeke provedeno je mapiranje, prikupljanje i analiza predrasuda i stereotipnih izjava koje ih sputavaju i ograničavaju – dok istovremeno prividno za cilj imaju odgojne i društvene mjere. Umjetnica i sudionice će s balkona gradske vijećnice izvesti performans “Rapunzel” vidljiv (i čujan) iz javnog prostora grada, pozicionirajući se u njega tijelima no također i decibelima.

Najutjecajnija svjetska umjetnica Hito Steyerl sudjeluje u riječkom projektu “Usijano more”

Josipa Bubaš u svom novom plesnom radu “Uranjanje” tematizira nejasne, prešućene, ženske, društveno uvjetovane osjećaje krivnje, odgovornosti i tereta, ali i implicitnu mudrost, snagu i uživanje. Autorica tekstom, tijelom, glasom i slikom progovara o marginalnim i marginaliziranim osjećajima, dojmovima, mislima i naslijeđenim obrascima, dotičući se pozicije žene u društvenom kontekstu, ali i intimnom djelovanju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More