[VIDEO] Priča o Jonu Foremanu: Fascinantna suradnja čovjeka i prirode

Dok prosječna osoba u četiri sata na plaži odradi tri kupanja i jednu križaljku, umjetniku iz Walesa toliko je potrebno za pravo malo čudo u kojem on ima ideju, a priroda - glavnu riječ.

Umjetnost u kojoj priroda diktira sve – od materijala preko prezentacije pa do roka trajanja, već je godinama prava opsesija modernog kipara i land art umjetnika koji na prekrasnim plažama Walesa suradnju s okolinom dovodi na jednu posve novu razinu, pritom fascinirajući tisuće pratitelja na svom blogu “Sculpt the World” i drugim platformama.

Ime mu je Jon Foreman, zovu ga i “Land Artist”, a u pejsažnoj umjetnosti kojom je oduševio svijet vidi puno više od lijepe slike. “Jednostavan čin stavljanja kamena na kamen u pijesku meni je poput terapije. Vjerujem da svi uživamo u šetnji plažom, ali ovo je usredotočenije. Boravim u prirodi, izgubim se u poslu i zaboravljam na stres svakodnevnog života”, ispričao je u intervjuu za My Modern Met.


Osim hipnotizirajućih mozaika, među kojima su i mandale (dijagrami spiritualne simbolike prisutni u budizmu i hinduizmu), Foreman radi spirale od suhog lišća, refleksije s drvom, statue od školjaka… Cilj mu je, kaže, postići potpunu suradnju s prirodom, a za jedno djelo potrebna su mu i do četiri sata. Osim strpljenja i lijepog vremena, za rad mu trebaju samo štap, konop i grablje. Iako radi sa svim materijalima koje pronalazi u prirodi, kamen mu je trenutno apsolutni favorit.

“Puno je načina rada s kamenom, ovisno o boji, veličini, obliku, kutu pod kojim je postavljen, smjeru u kojem je okrenut… Mogućnosti su beskonačne”, priča umjetnik i dodaje da u svom radu ne voli detaljne skice, jer predstavljaju i ograničenja.

“Ponekad imam početnu ideju onoga što želim pokušati, ali rijetko kad u potpunosti poštujem skicu. Na neki način, volim ne znati što će se stvoriti preda mnom”, otkriva Foreman, umjetnik koji smatra da je bez jasne ideje otvoreniji za eksperimentiranje, a upravo se u tome, kaže, otvara prostor za razvijanje tehnike, promišljanja i rada općenito.

“Utjehu pronalazim u nepoznatom”, kaže Foreman, i to ne samo zbog nepoštivanja skice. Osim što daje materijale za njegova djela, priroda, naime, određuje i vrijeme trajanja izložbe. Nešto ispere more, nešto odnese vjetar, a njega proces “uništavanja” veseli jednako kao i samo stvaranje: “Kako se valovi približavaju, ponekad to zna biti utrka s vremenom. Volim ostati i vidjeti kako priroda briše moje djelo, volim taj trenutak udara… Prolaznost slike čini je zapravo još posebnijom”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More