Johnny Rotten o Porinu: Moj Bože, pa to je nadgrobni spomenik!

Lideru grupe Public Image Limited i nekadašnjem vokalu mitskih Sex Pistolsa, Johnu Lydonu, danas je na presici održanoj u hotelu Dubrovnik, dan uoči koncerta PIL-a u Tvornici kulture, dodijeljen Porin za posebna dostignuća u glazbi.

Sama presica kasnila je bezobraznih pola sata nakon čega se Lydon ipak pojavio i škrto ispričao na kašnjenju uzrokovanom “tehničkim problemima”, a tu je bio tek početak njegovog razularenog ponašanja.

Čovjek bi rekao da je nakon toliko godina komuniciranja s medijima i izlaska na presice naučio neke ljudske manire pristojnosti, no to jednostavno nije bio slučaj. Lydon je tako na samom početku prekinuo govor Sanjina Đukića, PR-a Tvornice kulture u kojoj će Lydon sutra nastupiti s bendom Public Image Ltd, i zahtijevao nešto za piti. Kad mu je Sanjin donio vode, John se demonstrativno ustao, zgrabio pivu i stavio je ispred sebe u maniri kamiondžije koji se odlučio okrijepiti u lokalnoj gostionici u Brčkom.

Uslijedila su novinarska pitanja, a prvo od njih bilo je što ga, nakon svih tih godina, još uspije nasmijati. “Moje lice u ogledalu, to me nasmijava nakon svih ovih godina”, dosjetljivo je odgovorio i poput pravog šaljivdžije okupljene zabavljao nepotrebnim psovanjem, naglašavanjem svog ega i podrigivanjem u mikrofon nakon netom popijene pive.

No, onda se bacio na jadikovke. “Imao sam dva benda koja su istovremeno bila u bankrotu i zbog tog mi razloga nije bilo dopušteno da se dvadeset godina maknem s mrtve točke”, kazao je, a između svojih žalopojki ubacio je i pokoji koristan životni savjet. “Tragedije koje ti život baci u lice nisu toliko loše ako se naučiš strpljenju, jer sve ti se na kraju vrati, sve se na kraju isplati”, poručio je.

Naravno, nije propustio priliku naglasiti koliko mu je Public Image Limited uistinu važan dio života. “Nakon Sex Pistolsa svaki djelić svog života posvetio sam ovom projektu, svaki novčić uložio sam ovo. Sam sam sve pokrenuo, čak se i sam brinem za omot svakog novog albuma. Tu leži moja ljubav, cijelog sam sebe dao u to’, kazao je Lydon najavivši da će sutrašnji koncert u Tvornici kulture biti “zabavan”.

Upitan što misli o Porinu, nagradi koju je na ovoj presici trebao primiti za posebna dostignuća u glazbi, Lydon se nije imao čime pohvaliti. “Ne znam ništa o nagradi koju ću danas dobiti”, kazao je, napomenuvši da je u Hrvatsku došao zbog koncerta i da su mu tog Porina odlučili “uvaliti” tek naknadno. Čini se kako mu je bilo teško makar “zguglati” da vidi o čemu se to točno radi.

Pravo iznenađenje nastupilo je kada mu je netko konačno odlučio uručiti nagradu. “Koliko vrijedi? Mogu li je prodati? Mogu li je staviti na eBay? Kako slatko, donijeli ste mi je u plastičnoj vrećici! O moj Bože, pa to je nadgrobni spomenik!”, izrugivao se Lydon dok se konačno nije “ispucao” pa suhoparno kazao: “Ja sam vrlo emotivan čovjek, ova mi nagrada puno znači”.

Katarina Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More