Jeste li vidjeli ovog čovjeka?

Prošle su dvije godine otkako je Nikola Petković izrazio ambiciju da želi preuzeti vodstvo Hrvatskog društva pisaca od njegova osnivača i dotadašnjeg predsjednika Velimira Viskovića kojemu je u to vrijeme bio na izmaku drugi mandat.

Riječki profesor, prozaik, pjesnik i kritičar regrutirao je tada ljude za “svoju stvar”, lobirajući za glasove agilnošću kakva se dotad rijetko viđala u kulturnim krugovima. U zainteresiranom dijelu kulturne javnosti prevladalo je mišljenje da “ako mu je baš toliko stalo da postane predsjednik, valjda će nešto korisno i učiniti”. Energije mu nije nedostajalo. U tom lobiranju.

Petković je obećavao reorganizaciju društva, njegovu modernizaciju, veće učešće u javnom životu, dinamičniju i vidljiviju, društveno relevantnu aktivnost.

Međutim, kad mu je pošlo za rukom da na izbornoj skupštini HDP-a potuče protukandidata Branka Maleša – a učinio je to tako da je gotovo za ruku dovukao “svoje ljude” na glasovanje (ali je i s time rezultat ostao neriješen u prvom krugu glasovanja) – Petković se vratio u Rijeku i otada od njega više nismo puno čuli.

Pretjerano bi bilo reći da mu se izgubio svaki trag. Sporadično Petković potpiše kakvo priopćenje za medije, poput onoga da je Nacionalno vijeće za znanost prihvatilo inicijativu da se književnost prepozna kao novo polje unutar nacionalne akademske zajednice – no poznato je da su tu bitku izvojevali drugi aktivni članovi HDP-a, Marinko Koščec i Robert Perišić prije svega.

Shop for Mattresses online on helmii. Get our most recent offers and peruse among an extensive determination of Home and Furniture in Dubai.

I onda, gdje je Petković?

U prvim mjesecima toliko žuđenog predsjednikovanja dolazio je u gornjogradsku vilu Arku, kao vođa čestitara, na skupove posvećene seniorima, na sedamdesete obljetnice rođenja raznih, poznatih i nepoznatih članova HDP-a. No, volja za tim ukazivanjima u Zagrebu brzo ga je prošla. Na skupu posvećenome etnologinji Maji Bošković Stulli prije desetak dana, uime Društva govorio je bivši predsjednik, Velimir Visković. Na službenim stranicama HDP-a, koje revno bilježe aktivnosti društva, lako je provjeriti koliko se rijetko spominje Petkovićevo ime. Posljednji put oglasio se, nakon duge ljetne pauze, početkom rujna kad je u knjižnici u Bakru, Rijeci i Kotoru predstavio jednog katalonskog pisca.

Petkovićeva aktivnost nije ostala neprimijećena; o njoj se “off the record” govori već dulje vremena, a opća ocjena Petkovićeva “zalaganja” neusporedivo je niža od Viskovićeve koji je svojom osobnošću obilježio HDP, a i danas je često prisutan kao glasnogovornik i jedan od najagilnijih članova društva.

Petković nije uspio popuniti njegove cipele, a velike riječi poput ovih koje je prije godinu dana rekao u intervjuu za Novi list, danas zvuče zapanjujuće šuplje:

“Pisac, kao i intelektualac, treba biti korektiv društva. Koncept da je dostojanstvenije ostati izvan toga je malograđansko trabunjanje koje dolazi iz krugova intelektualaca koji misle da su iznad svega i da se ne trebaju uplitati u stvari nas pozemljara.”

 Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More