“Moji glazbeni idoli”: Jacques Houdek preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

Dok radijskim i inim eterima lete pjesme s njegova novog albuma "Glavom i bradom", Jacques se prisjeća ploča, kazeta i CD-ova koji su mu obilježili život te utjecali na njegov glazbeni put.

Četiri Porina, pet pop albuma, dva dječja, jedan live, jedan božićni, jedan starogradski i tri s ljubavnim pjesmama – Jacques Houdek posljednjih dvadeset godina neumorno sklada, pjeva, snima i eksperimentira, a nama otkriva na kojim je albumima i izvođačima izgradio prvenstveno vlastiti vokalni standard, a onda i temelje svog glazbenog ukusa. “Jako teško mi je bilo izdvojiti samo pet albuma… I, naravno, svi su na engleskom”, kaže nam Jacques o svojoj “magičnoj petorci” koja je, primijetit će glazbeni teoretičari, povezana i – duetima.

George Michael, naime, ima duet s Whitney Houston koja ima duet s Mariah Carey koja, pak, ima duet s Lutherom Vanderossom. “U zraku” nam ostaje samo Michael Jackson, ali i tu postoji poveznica – pjesmu “I Just Can’t Stop Loving You” napisao je kao duet za sebe i Whitney, ali ga je ona odbila jer joj se pjesma nije svidjela. Eto, krug smo ispoštovali, a sad detalji uz Jacquesove favorite i sjećanja iz mlađih dana!

1) Whitney Houston – “My Love Is Your Love” (1998.)

“Iz čitave plejade njezinih albuma ovaj mi je definitivno najdraži, njime se nakon godina izbivanja reinventirala, a to je ono što je najteže postići svim izvođačima, da sami sebe ponovno izmisle kad za to dođe vrijeme. To je uspjela s ovim albumom. Pjesme kao što su ‘It’s Not Right, But It’s Okay’, ‘Heartbreak Hotel’, ‘My Love Is Your Love’, ‘If I Told You That’… Balada ‘I Learned from the Best‘ je jedna od njezinih najboljih balada ikad, a tu je, naravno, i duet s Mariah. Na albumu se zapravo maknula od ‘standardne Whitney’ u dugim haljinama i s velikim baladama, pokazala je svoju urbanu stranu i to mi je njezin najbolji album.”

2) George Michael – “Older” (1996.)

“Možda nije njegov najuspješniji i najprodavaniji album, ali je ostavio neke pjesme koje su stvarno široko prihvaćene, čak i od ljudi koji ga inače ne slušaju. Mislim da svi obožavaju ‘Jesus To a Child’, ‘Fast Love’, ‘Star People’… Meni najdraža pjesma s tog albuma je ‘You Have Been Loved’, to mi je njegova pjesma života.”

3) Michael Jackson – “Bad” (1987.)

“Opet, nije najprodavaniji i najrazvikaniji kao ‘Thriller’, ali meni je taj album fantastičan, imao sam devet ili deset godina i tu sam osvijestio nekakav talent i interes za glazbu. Pjesme ‘Bad’, ‘You Make Me Feel’, ‘Man in The Mirror’, ‘Dirty Diana’… To je po meni njegov najbolji album. Daleko najbolja pjesma mi je ‘Liberian Girl‘, protrnem svaki put kad je čujem.”

4) Luther Vandross – “Dance With My Father” (2003.)

“On je moj najveći vokalni idol, a ovaj mi je album najznakovitiji jer mu je posljednji, pa sam malo emotivno vezan za tu činjenicu… Za naslovnu pjesmu je posthumno dobio i Grammyja, a zahvala producenta Richarda Marxa na dodjeli mi se zauvijek urezala u pamćenje. Album ima jednu ludu obradu country pjesme ‘Buy Me a Rose‘ za koju godinama nisam imao pojma da je obrada. Nešto slično kao i Whitney koja je obradila ‘I Will Always Love You’, a zapravo je stvar od Dolly Parton. To je jedna od onih obrada koja je toliko dignuta s Lutherovom soul izvedbom da je to strahovito. Album je cjelovit, ima sve što bi po meni jedan soul album trebao imati.”

5) Mariah Carey – “Butterfly” (1997.)

“Mrak album! Ta njezina era predstavlja jedno oslobođenje od Tommyja Mottole i kreativnih i životnih okova u kojima se cijeli život nalazila. Na tim pjesmama smo odrastali. Iako tad nisam znao za njezinu privatnu priču, ona se osjeća u njezinim pjesmama. Naslovna pjesma mi je ujedno i najdraža, cijeli album je sažet u toj pjesmi, čitava emocija albuma. Naravno, obožavam i ‘My All’, ‘Close My Eyes’, ‘Whenever You Call’ na koju sam ‘izrikavao’ u životu… To mi je i njezina najdraža pjevačka era, počela je koketirati sa zrakom i emocijom puno više nego prije. Tu je počela biti više urbana i svoja.”

PROČITAJ I OVO! “Uz njih sam učila pjevati”: Vanda Winter preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More