Nesvakidašnja izložba na kojoj možete opipati i pomirisati eksponate

likovno djelo u percepciji slijepih osobaAkademska kiparica Ivona Biočić Mandić ovog je utorka, 16. prosinca u Splitu, predstavila svoju samostalnu izložbu “Likovno djelo u percepciji slije­pih osoba” koja je ujedno dio njenog doktorskog rada.

Radi se o izložbi koju osobe koje vide mogu pogledati otvorenih očiju ili s povezom, doživljavajući prostor i objekte iz percepcije slijepih i slabovidnih osoba. Slijepe i slabovidne osobe uživat će u mirisima, dodirima i zvukovima.

Kiparica je stvorila pet različi­tih ambijenata, a objekti se mogu doživjeti osjetilima opipa, njuha i sluha. Posjetitelji se potiču da dodiruju i grle skulpture, sami istražuju i redefiniraju prostor, a na­mjera je umjetnice poticanje asocijacija i emocija. Razgledavanje ove izložbe vrlo je zani­mljivo iskustvo: osim što se “običan posjetitelj” može staviti u kožu slijepih i slabovidnih osoba, samo likovno djelo percipira se na sasvim novi način.

Rijetko kad se ovakva izložba može doživjeti u gradu pod Marjanom. Posjetitelji na otvorenju bili su oduševljeni činjenicom da eksponate mogu dodirnuti i pomirisati, što inače kod drugih izložbi nije slučaj. Obično vas u muzejima i gale­rijama upozoravaju kako ni­kako ne smijete dirati ekspo­nate, slike, kipove i instalaci­je. Majka jednog slijepog desetogodišnjeg dječaka izjavila je kako je ovo tek treći put u deset godina da je mogla odvesti sina na neko kulturno događanje prilagođeno slijepim osobama. Svim posjetiteljima koji vide, a izložbu su doživjeli bez osjetila vida odnosno sa crnim povezom preko očiju, ubrzo se stvorila empatija sa slijepim osobama. Oni slijepi imali su različite impresije i tumačenja predmeta koje su dodirnuli i ambijenta u kojem su bili.

Izložba će biti postavljena u salonu Galić u Marmontovoj ulici, u vremenu od 16. do 30. prosinca.

TM

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More