Izložba “Odlučna”: Nina Đurđević portretira osobe koje su pokušale samoubojstvo

Umjetnica portretira osobe koje su pokušale suicid, nisu uspjele i danas su voljne otvoreno iznijeti vlastito iskustvo.

Izložba “Odlučna” novi je projekt umjetnice Nine Đurđević koji tematizira suicid, a možete je razgledati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar od 18. ožujka do 10. travnja. Kroz jezik umjetnosti ovaj se projekt bavi tabuiziranom temom suvremenog društva. Vlastitim suočavanjem s osobnim iskustvom unutar obitelji te iskustvima portretiranih osoba koje su pokušale suicid, likovna umjetnica Nina Đurđević otvara prostor za otvorenu komunikaciju o ovoj temi.

Cilj je, između ostalog, osvijestiti kako se suicidalne misli, time i sam čin, ne događa nekome drugome negdje drugdje već je dio cjelokupnog društva te kako je podrška i destigmatizacija neophodna za zdraviji razvoj društva.

Koristeći vlastito iskustvo unutar obitelji kao polazište, Nina Đurđević portretira osobe koje su pokušale suicid, nisu uspjele i danas su voljne otvoreno iznijeti vlastito iskustvo. Portretiranje se vrši na samom mjestu gdje je pokušaj suicida izveden čemu prethodi razgovor koji se snima audio tehnikom. Svaki je portret popraćen tekstom, autoričinim dojmom svakog susreta. Izuzev spomenutih portreta bit će izložena i dva autoportreta koji su snimljena na mjestu samoubojstva autoričina oca i brata. S obzirom na to da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice (upravo suprotno), portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom.

Izložbu čini devet portreta i dva autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te tristotinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid. Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a producentica Vanda Volić.

Osim što se nova izložba Nine Đurđević naslanja na njezino dugogodišnje istraživanje teme autoportreta, ona je istovremeno društveno odgovorna i osim što ukazuje na sve veći problem, kroz popratni govorni program izložbe uključit će i aktivno sudjelovanje stručnjaka i zainteresirane publike putem okruglog stola koji će biti održan tijekom trajanja izložbe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More