FOTO: Anđeoski odmak od obojane stvarnosti

Roberto Orlić - Psi anđeli

U Tiflološkom muzeju u petak, 25. travnja u 15 sati, svečano će se otvoriti izložba Psi anđeli kojiupotpisuje fotograf Roberto Orlić koji je svojim objektivom zabilježio nadrealne prikaze najboljeg čovjekovog prijatelja pretvorenog u anđela. 

U središtu ovog ciklusa fotografija Roberta Orlića su psi pomagači, psi s kojima se svakodnevno u Centru Silver susreću brojni korisnici. Za psa smo nebrojeno puta čuli kako je najbolji čovjekov prijatelj, a upravo u Centru ovaj izraz dobiva svoj pravi smisao jer psi svakodnevno i na različite načine pomažu brojnim osobama s tjelesnim i mentalnim oštećenjima te postaju njihov oslonac u svakodnevnom životu.

Bilježeći objektivom pse, s jednostavnim rekvizitom krila, autor nas direktno asocira na njihovu ulogu koju preuzimaju u životu osoba, kojima je njihova pomoć neophodna, ulogu bića s posebnim poslanjem – anđela. Fotografirajući ove plemenite životinje, ovdje gotovo nestvarne likove pasa s krilima, na različitim zagrebačkim lokacijama, autor ih smješta u novi kontekst te stvara male nadrealistične prizore, ali s uvijek jasnom porukom upućenoj gledatelju.

Time što su sve fotografije crno-bijele dodatno je naglašena njihova nadrealnost i odmak od obojane stvarnosti , a jasnim kadriranjem te poigravanjem tamnim i svijetlim tonovima uspijeva ostvariti snažne, ali u isto vrijeme vrlo poetične fotografije. Unatoč istoj tematici i protagonistima, autor uspijeva ostvariti raznolikost motiva te ovdje pronalazimo: portrete pasa, pse na različitim urbanim lokacijama i u svakodnevnim situacijama, interakciju psa i čovjeka.

Jedan od češćih motiva su psi ispred nekih od najvažnijih urbanih obilježja grada odnosno građevina koje na ovim fotografijama postaju izvrsna scenska pozadina kojom naglašava svoje glavne protagoniste. Često nepomični na fotografijama, na ovaj način zabilježeni i ovjekovječeni psi izgledaju gotovo kao mali spomenici te tako ovi uraci postaju prava posveta njihovoj ulozi u životu čovjeka. Kod gledatelja će ove fotografije zasigurno probuditi empatiju, ali i poštovanje prema ovim plemenitim životinjama te skrenuti pozornost na važnu ulogu koju igraju u životu velikog broja ljudi.

Roberto Orlić je unutar ovoga ciklusa izradio veliku seriju fotografija od kojih ovom prilikom izdvajamo njih pedeset. Ono što neizbježno zrači iz svih radova jest i njegova ljubav prema životinjama, a važno je napomenuti kako je cijelu seriju fotografija izradio volonterski te je tako i on sam postao jedna od bitnih karika u ovom dugom lancu međusobnog pomaganja i ljubavi koja neraskidivo veže čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja-psa.

O autoru:
Roberto Orlić rođen je 24.07.1967. u Puli gdje je završio Osnovnu i Srednju školu. Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1997. godine. Uz ljubav prema životinjama u sebi je dugo nosio i ljubav prema fotografiji tako da napušta veterinarsku profesiju i posvećuje se fotografiji. Jedno vrijeme honorarno radi za tjednik Nacional, a zatim i Globus. 2010. godine prelazi u fotografsku agenciju Cropix gdje radi do 2013. Trenutno živi i radi u Kanadi.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More