Izložak br. 49 na Exitovim Ljetnim noćima: pljuska establišmentu i jednostavna zabava

Ljetne noći Teatra Exit su počele. Udružili smo snage i vodimo vas na predstavu Izložak br.49. Nagradana igra u kojoj vam dijelimo dvije karte igra se na Facebooku. Predstava je svoju premijeru imala upravo na Ljetnim noćima 2013., a Damir Poljičak je u međuvremenu izrastao u sugestivnog komičara.

Predložak Izloška br. 49 (u originalu Nippled Jesus) je tekst hvaljenog proznog pisaca i scenarista Nicka Hornbyja koji piše o bivšem izbacivač u ulozi muzejskog čuvara. Provodeći radno vrijeme pokraj jednog provokativnog izloška, potaknut na razmišljanje, on se na svoj način suočava s pitanjima o smislu umjetnosti i postupno mijenja svoje dotadašnje stavove i svoju zaštitarsku ulogu počinje shvaćati vrlo osobno, braneći svim srcem povjereno mu umjetničko djelo od kritika i napada zgrožene javnosti.

U ‘Izlošku…’, onakvom kako ga Poljičak igra […] nema scenske začudnosti i trikova, ali ima prenesenog značenja, čak i pouke, u egzitovskom stilu jednostavnog glumačkog kazališta, gdje se sve svodi na vještinu izvođača.

Damir Poljičak
 glumac je upravo takvog potencijala, možda ne po svom habitusu, koliko po situaciji u kojoj jest, a i iz koje su se već mnogi spašavali upravo EXIT-om, njegovom otvorenom pozornicom i mogućnošću igre na sve ili ništa, s minimumom donesenog materijala i maksimalnim osobnim angažmanom.

Grotesknim grimasama, karakternim skicama ili sasvim ozbiljnim šarmom Poljičak održava tekst živim iako se slabo ili nimalo kreće, što se može podvesti pod zakonitost uloge jer riječ je ipak o čuvaru u muzeju. U dobre strane predstave sigurno treba ubrojiti i podomaćenje izvornih imena, što bitno pridonosi životnosti i vjerodostojnosti izvedbe.

Igor Ružić, tportal.hr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More