Svi su ludi za Ivanom: Sanjarski spoj Jugoslavije i svemira osvaja internet

Kombinacija onog što nas okružuje i onog što nas čeka ultimativni hit je bila prije pedesetak godina, a u modu je vraća talentirana Zagrepčanka iz konceptualnog benda Patkice.

Vremena se možda mijenjaju, ali dobra stara fora “biti u pravo vrijeme na pravom mjestu” i dalje vrijedi, čak i u ovom “novom poglavlju” u kojem se umjetnici i svi oni koji to žele postati konzumentima predstavljaju u virtualnom svijetu, točnije, na društvenim mrežama. U pravo vrijeme, ono u kojem ljudima trebaju šarenilo i lijepi kadrovi, tamo se pojavila Ivana Ljubičić, mlada umjetnica koja je prije samo nekoliko tjedana bila – gotovo anonimna.

Svoje radove, u kojima retro slike spaja sa svemirskim motivima, objavila je u Facebook grupi “Umjetnost dolazi vama”, otvorenoj kako bi ljubitelji umjetnosti u vrijeme izolacije mogli biti informirani o novim projektima i talentiranim ljudima. Tisuće lajkova nakon i domaća scena ima novu dizajnersku zvijezdu, djevojku iza čijeg vizualnog, ali i glazbenog rada, stoji dobra stara priča o trudu, talentu i dobrim idejama.

“Nisam formalno likovno obrazovana, moje bavljenje kolažima počelo je tako da sam sebi i svojim prijateljima radila covere, gifove i animacije za pjesme, pa sam otvorila Instagram profil na kojem sam sve to objavljivala. Tamo su mi se polako počeli javljati i glazbenici iz drugih dijelova svijeta da i njima radim covere za singlove i albume. Slatko mi je da je jedan dečko iz Engleske kupio sliku Durmitora za svoj novi single, a da to ni ne zna”, priča nam Ivana, koja inače radi na jednom portalu, a sudjeluje i u brojnim glazbenim projektima za izdavačku kuću Prokulica Records.

No, prije nego što se bacimo na njezinu (jednako zabavnu) glazbu, zanimao nas je proces u kojem od starih fotografija izrađuje sanjarske slike s puno boja i znanstvene fantastike. “To je čisti fotošop. Nađem ili skeniram sliku, odrežem je u fotošopu i onda obrađujem. Napravila sam, također u fotošopu, svoje neke retro svemire i planete, i onda se igram. Nekad napravim po dva, tri rada u jednom danu, a za neke slike mi treba puno više vremena. Ne mogu shvatiti o čemu to točno ovisi, vjerojatno se sve treba poklopiti – kako se osjećam, kakvu sliku obrađujem, kako želim da izgleda i da nije potres taj dan… Ma sve me inspirira, sve što je lijepo”, otkriva mlada umjetnica.

Ivana Ljubičić
“U šezdesetima i sedamdesetima se na neki poseban, magičan način sanjarilo o osvajanju svemira”

Njezin optimistični, na trenutke i psihodelični spoj prošlosti i budućnosti u kratkom je vremenu dobio brojne poklonike. “Dosta sam iznenađena, dobila sam nevjerojatne reakcije. Nisam očekivala da će se toliko svidjeti ljudima, ali to mi je predivno. Puno ljudi mi se javilo da želi kupiti printove, što mi je isto jako drago. Sviđa mi se što misliš da je to spajanje prošlosti i budućnosti. Ja to tumačim kao spajanje retro slika sa svemirskim motivima, što je kao ideja u šezdesetima i sedamdesetima bilo neodvojivo. Tada se na neki poseban, magičan način razmišljalo o svemiru i sanjarilo o osvajanju svemira – barem ja tako vidim to razdoblje. Super mi je taj retro đir, a naše retro naslijeđe su slike iz Jugoslavije, prekrasne analogne fotke koje je zapravo dosta teško naći”, priča nam Ivana, koja, da se vratimo na početak priče, u izolaciji ima i drugih zanimacija, a ne uključuju kopanje po starim fotografijama.

Dosta sam iznenađena, dobila sam nevjerojatne reakcije. Nisam očekivala da će se toliko svidjeti ljudima!

Niste čuli za Patkice, pretpostavljam? Ni ja – dok nisam pronašao Ivanine likovne radove. Klik po klik i evo me na njezinoj glazbi, konceptualnom projektu koji je nastao prije dva mjeseca, a potpuni kreativni procvat doživio upravo u izolaciji. “Patkice su najbolji bend na svijetu, nastale su tako što smo frendice Ivana Pušnik, Tea Ovničević i ja morale imati (još jedan) ispušni ventil. Nastale su tako što smo se zaj***vale, više se ni ne sjećam kad je točno to počelo. Sve što radimo za taj bend mora biti gotovo u jednom danu, sa što manje truda”, priča Ivana o grupi s kratkim pjesmama i jasnim porukama.

Njihova nova pjesma zove se “Baby Bitch” i plod je, kaže svestrana Zagrepčanka, nove razine žrtve koju su spremne podnijeti za glazbu. “Zaključile smo da smo s tom pjesmom ušle u novu eru – Ivana se naživcirala jer je nekoliko puta morala otpjevati refren dok je snimala vokal, a ja sam se naživcirala jer nisam mogla pronaći dobre štikle za animaciju. To živciranje smatramo našom žrtvom za Patkice”, zaključuje umjetnica koja je novostečenu popularnost dočekala itekako spremna – s puno dobrog materijala u grafičkom portfoliju i neobičnim glazbenim izričajem koji, zapravo, savršeno upotpunjuje njezinu šarenu i pomaknutu viziju svijeta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More