Kad se sretnu Kurt i Beyonce: Ivana Kindl preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

Dok radijskim eterom plovi njezina nova stvar "Divovi ljubavi", Ivana Kindl se prisjeća albuma koji su je formirali kao slušateljicu, pjevačicu i autoricu.

U jednom davnom, ali pamtljivom R’n’B valu koji je nakratko preplavio naše prostore svoj jaki i prepoznatljivi glas domaćoj javnosti predstavila je Ivana Kindl, pjevačica koja se otad dokazala u mnogim žanrovima te s godinama značajno promijenila svoj zvuk, koji je postao “bendovskiji”, i ono najvažnije – autorski.

Korijeni svih njezinih promjena i glazbenih promišljanja nalaze se, naravno, u glazbi koju je slušala kao tinejdžerica. Sudeći po ovom izboru, Ivana Kindl je pravo “dijete devedesetih” – tada su, naime, nastali albumi koji su formirali njezin današnji ukus, ali i glazbeni stil kojeg izvodi. Spektar je, najblaže rečeno, širok – od sirovog grungea koji je obilježio početak desetljeća, sve do ispoliranog i savršeno produciranog R’n’B-ja, stila koji je Ivanu toliko začarao da je njime početkom novog milenija i započela svoju glazbenu karijeru.

1) Mariah Carey – “Music Box” (1993.)

“Iako bih sve njezine albume iz devedesetih mogla uvrstiti u top 5, ovaj je za mene ipak bio prekretnica. Tad sam potpuno osvijestila ljubav i poriv prema pjevanju te svoj pjevački potencijal. Mariah Carey je za mene najbolja pjevačica svih vremena i nitko nije na mene ostavio takav dojam. Savršen glas i interpretacija. Na tom se albumu nalazi i legendarna obrada pjesme ‘Without You’ koja me je potpuno opčinila u njezinoj izvedbi, a nadmašila je original. Napjevala sam je se u počecima itekako, čak i na Turbo Limach Showu. S tom pjesmom je Mariah zapravo postala globalno popularna.”

2) Nirvana – “Nevermind” (1991.)

“Iako bih i sve albume Nirvane mogla staviti u pet najboljih, s ovim albumom sam početkom devedesetih saznala za njih i potpuno se zarazila. Tad sam se družila s ekipom koja je slušala metal i punk, a žešćem zvuku sam i dan danas sklona. Psihodelični rock ili grunge na mene je ostavio veliki utjecaj. ‘Smells Like Teen Spirit’ je, naravno, pjesma koja me obuzela, kao i cijelu moju tadašnju teen generaciju. Bila sam zaljubljena u Kurta Cobaina. Uvijek sam se divila kako trojac u bendu može tako moćno zvučati.”

3) Destiny’s Child – “The Writings On the Wall” (1999.)

“Obožavam višeglasno pjevanje, a ovaj album me inspirirao na početku vlastite karijere, zato sam i krenula R’n’B pravcem. Cure su mi bile senzacija, izvrsni beatovi, zanimljive sjeckane melodije i vokalize, snažne poruke, top produkcija za ono vrijeme. “Bills, Bills, Bills” je prva pjesma koju sam od njih izvodila s bendom, a potom i mnoge ostale. Sjećam se da sam ‘Bootylicious’ miksala na svirkama sa ‘Smells Like Teen Spirit’ od Nirvane. Beyonce mi je tad bila jedna od najdražih pjevačica.”

4) Erykah Badu – “Baduizm Live” (1997.)

“Ova kazeta mi se izlizala od silnog preslušavanja. Neo-soul, jazz, ona toliko skulirana i beskrajno talentirana. Takav chill groove album, odsviran od strane fenomenalnih muzičara, i najbolja obrada ikad – ‘Stay’ u kojoj je Erykah nadmašila original Chake Khan. Album je idealan za romantične trenutke, a nekoliko pjesama sam s tog albuma pjevala i u Saxu na našim tadašnjim soul večerima.”

5) Skunk Anansie – “Stoosh” (1996.)

“S prvom pjesmom koju sam od njih čula, a to je ‘Brazen’, postala sam vjerni fan. Skin je suluda vokalistica, a svi koji me poznaju dobro znaju koliko se palim na abnormalno vrhunske vokale. Bend je moćan, izniman, pjesme također. Uživo su strašno energični. Nema mi većeg gušta nego ponekad ‘izdivljati’ na energične i žestoke bendove. ‘Brazen’ i ‘Hedonism’ su prve pjesme koje sam svirala još u Požegi s tadašnjim bendom, a poslije i u Zagrebu. Vrhunski rock bend s fenomenalnom pjevačicom.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More