Ivan Viaranchyk, Bat-Ami Rivlin: Noćne sjene, trag sjećanja u izmučenom umu

Sjećanje i bol se miješaju i stapaju u prekrasnom, kratkom 2D animiranom filmu Night Shadows (Noćne sjene), koji priča priču o mladom liječniku, po kojeg dolazi tajanstven kočijaš kako bi posjetio bolesnog pacijenta. Žureći u susret svom klijentu, liječnik se nađe na užasnom putovanju u svoju osobnu noćnu moru.

Noćne sjene je nagrađivan kratki animirani film kojeg su izradili animator Ivan Viaranchyk i umjetnik Bat-Ami Rivlin. Projekt, rođen u malom, jednosobnom stanu u Queens-u, NY, je ostvario kilometre i kilometre prikazivanja na više od 20 festivala širom svijeta, dopirući do publike u zemljama na 5 različitih kontinenata.

“Htjeli smo stvoriti nešto što će doprijeti do različite vrste publike”, kazao je Ivan Viaranchyk na Brooklynskom filmskom festivalu nakon prikazivanja filma kada su mu postavljanja pitanja. “Zbog toga smo napravili film u potpunosti bez dijaloga i pustili da glazba i animacija ispričaju priču. Ovaj film istražuje vrlo dubok osjećaj dezorijentacije, pa snažni ekspresivni glazbeni i animacijski elementi izjednačavaju teren za gledatelja i glavni lik.”

Noćne sjene su vrtlog prizora i slika. Po našeg mladog liječnika, koji sjedi za svojim stolom u staroj viktorijanskoj kući, dolazi tajanstven kočijaš da posjeti bolesnog pacijenta. Žureći u mračnu vilu za koju se ispostavi da je ukleta, liječnik će se naći na putovanju kroz prekrasnu plesnu dvoranu i olujno groblje, te će se čak susresti s gosp. Smrti.

Film ulazi i izlazi iz sekvenci sna i zamagljuje granicu između sjećanja, stvarnosti i sna. Pratiti mladog doktora postaje igra tragova; likovi za koje se čini da ih poznaje, ulaze i napuštaju radnju dok se vrijeme, okolina i okolnosti mijenjaju i zamagljuju. “Imali smo viziju noćne more unutar noćne more” objašnjava Ivan  “Stvarnosti koja ne ostaje dugo stabilna, gdje ti tepih stalno izvlače ispod nogu.”

Noćne sjene  je kratki animirani film animatora Ivana Viaranchyka i umjetnika Bat-Ami Rivlina. Prikazan na više od 20 festivala po cijelom svijetu, film je dobio nagrade poput Zlatne nagrade i trofeja na filmskom festivalu u South Georgia Bay-u (Canada), Nagrade za zasluge na Međunarodnom filmskom festival u  New Yorku, nagrade Polarno svjetlo za talent u usponu (Alaska), i Najbolji kratki animirani film & Najbolju glazbu na Macabre Faire filmskom festivalu (New York). Našao se među finalistima na međunarodnom natjecanju na filmskom festivalu Carmarthen Bay (Wales, UK), te ušao u selekciju za prikazivanje na festivalima kao što su Foyle Film Festival (Irska), Anim!arte (Brazil), South Eastern European Film Festival (Los Angeles), New York City Independent Film Festival (New York), Future Film Festival (Italija), Canberra Short Film Festival (Australija), Animac International Animation Festival (Španjolska), Animfest Athens (Grčka), Independent Days (Njemačka) i još mnogim. Noćne sjene je nedavno imao online premjeru kao dio Amazonove  Prime videoteke, gdje  se sada smirio nakon uspješnog pohoda festivalima.

Marin Raster

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More