“Istina o mom bratu”: Tragedija realnosti bliža no ikad

U novoj HBO-ovoj seriji Mark Ruffalo se pojavljuje u dvije uloge, igrajući blizance Dominicka i Thomasa Birdseya.

I Know This Much Is True (Istina o mom bratu)
2020 ‧ Drama ‧ 1 sezona ‧ HBO
Redatelj: Derek Cianfrance
Glavne uloge: Mark Ruffalo (Dominick i Thomas Birdsey), Juliette Lewis (Nedra Frank),
Kathryn Hahn (Dessa Constantine), Melissa Leo (Ma), Imogen Poots (Joy Hanks)

 

“Istina o mom bratu” je serija koja nema prvenstveno komercijalni karakter već pokazuje surovost ljudske patnje, povijesno nasljeđe američke obitelji te okrutnost sustava koji prividno rješava probleme pojedinaca. Vraćajući se povremeno čak i u devetnaesto stoljeće vidimo ostvarenje američkog sna za Europljane, kao i ukorijenjene rasne razlike na američkom kontinentu kojima i danas svjedočimo. Od uvodne scene potpuno smo uživljeni u bol čovjeka ogoljenog do srži čije nas životne situacije ne mogu ostaviti ravnodušnima. Upravo to čini dramsku napetost ove serije sporijeg tempa gdje do izražaja najviše dolaze karakteri i njihovi međusobni odnosi.

Pratimo dinamiku između braće Birdsey, mlađeg Dominicka i šest minuta starijeg Thomasa, koji boluje od paranoidne shizofrenije; u malenom mjestu u državi Connecticut. Proučavanje vlastitog podrijetla Dominicka istovremeno obilježava kao ličnost ali i intrigira jer ne zna jednu od najvažnijih stvari, tko im je otac. Postepeno kroz njegova sjećanja i naraciju u voice-overu otkrivamo obiteljsku tragediju; te crtice iz njihovog djetinjstva i adolescencije koje uzrokuju emotivne turbulencije. Scenarij je redatelj napisao prema istoimenom, nagrađivanom romanu Wallyja Lamba iz 1998., na nekoliko epizoda radila je i koscenaristica Anya Epstein. Za seriju mnogi su dijelovi Lambovog romana prilagođeni, stavljajući naglasak na odnos između blizanaca i otkrivanje prošlosti čitanjem autobiografije njihovog djeda.

Mark Ruffalo genijalan je u ulogama obaju odrasle braće blizanaca, u koje je uložio gomilu truda i vremena. Time je još jednom pokazao svoju glumačku autentičnost i nadarenost za izbrušen karakter, te zrelost za zahtjevne glavne uloge. Ruffalo je nagovorio Cianfrancea na ovaj projekt; on sam je izgubio brata dok je Cianfrance izgubio sestru. Na studijima, u mladenačkoj dobi oba blizanca izvrsno igra Philip Ettinger. U dječačkoj dobi igraju ih jednojajčani blizanci Donnie (Dominick) i Rocco (Thomas) Masihi. Kroz izuzetan angažman svih glumaca koji igraju blizance vidimo genezu bolesti kod Thomasa, te na što određena ličnost reagira još od malih nogu. S puno detalja i velikom osjetljivošću na svaku dob u kojoj su blizanci prikazani dan je naglasak na razvoj karaktera čiji je vrhunac u Ruffalovoj interpretaciji četrdesetogodišnjaka. Serija je vrlo ‘muška’ gdje nemamo klasični glavni ženski lik, već nekoliko sporednih, poput socijalne radnice Lise Sheffer (u izvrsnoj izvedbi Rosie O’Donnell), Domove bivše supruge Desse (Kathryn Hahn) te njihove majke (Melissa Leo).

Upravo to pokazuje i psihološku orijentaciju narativa na muške odnose, odrastanje, starenje, njihovu emotivnost i sposobnost da se emotivno izraze, te općenito na mentalno zdravlje i ozdravljenje muškaraca. Odnos dvaju blizanaca s očuhom Rayem (John Procaccino) u mladosti, te transformacija odnosa kako očuh i posinci stare vjeran je prikaz povezanosti muških članova obitelji, jaza njihove komunikacije i sposobnosti izražavanja ljubavi. Ističe se redateljev cjelovit i brižan rad s glumcima kojima je dao puno prostora da odigraju ono što se od njih traži na iskren način, živeći ulogu.

Istina o mom bratu među (rijetkim) je serijama s puno krupnih kadrova; Ruffalovi izrazi emocija i sitna mimika lica u obje uloge ostaju nam pred očima. Snimljena u državi New York, zadivljujuće su vizure Mosta Mid Hudson i doline rijeke Hudson. Kroz interijere i eksterijere uživamo u melankoličnoj, pomalo zaboravljenoj ljepoti tog krajolika. Izvrsno su uklopljeni motivi i zvukovi prirode u oblikovanje karaktera koji su i sami dijelom istog krajolika; čak i u razvoj Thomasove bolesti, te njihovo u zadnjoj epizodi odgonetnuto podrijetlo.

Najveće su tuge nijeme.

– Wally Lamb

Bol nanesena jednome i drugome odrazila se na različite načine. Njihov odnos nekad i danas dočaran je zanimljivo riješenim prizorima blizanaca zajedno. Dominick kao žrtva preuzimanja tereta brige za bolesnog brata pod stalnom je napetošću, što uslijed turbulentnih situacija izgurava na površinu potisnute sadržaje iz djetinjstva i mladenaštva. Na trenutke se zapitamo koji je Dominickov oblik psihičke bolesti? Ili samo proživljava Thomasovu bolest, budući su tako bliski od rođenja? Hvatajući konce uroka svoje obitelji i smirujući uzavrelu sicilijansku krv, Dom neprestano sluša Thomasovo ponavljanje ‘Ti si ja’. Psihijatrica Patel (Archie Panjabi) Dominikovu emotivnu uznemirenost osjeti nakon nekoliko minuta prvog susreta, nagovarajući ga da nastavi dolaziti na razgovore kod nje. Čitavo vrijeme i otkrivamo kolika je dubina povezanosti blizanaca i privrženosti jednog drugome, što realistički prosede čini tajanstvenim. Moglo bi se reći da ima previše patnje u ovoj obiteljskoj sagi.. a možda je najveća patnja u tome što su Dominick i Thomas jednojajčani blizanci. Bilo kakve bratske pričice ne bi nikako prošle uz ovoliku količinu jada. Snaga njihovog odnosa ne bi bila toliko dirljiva kao ni mistična, da nisu upravo to što jesu, jednojajčani blizanci.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More