Intrigantni novi projekt Montažstroja: Seniori s margine – žrtve i junaci

Montažstroj

Kulturni događaj tjedna svakako je premijera predstave “55 +” kazališne skupine Montažstroj, zakazana za nedjelju u koncertnoj dvorani Lisinski. Radi se o projektu kojim redatelj Borut Šeparović dovlači ljude treće dobi s nevidljive društvene margine i stavlja ih u fokus ovog intrigantnog scenskog događaja.

Ukupno 44 ljudi starijih od 55 godina (a najstarija sudionica ima čak 87 godina) u proteklih je nekoliko mjeseci prošlo kroz radionice Montažstroja i stvorilo kompaktnu mikro-zajednicu koja dijeli slične traume: zbunjenost kaotičnim društvenim promjenama koje je donijela tranzicija iz “onog sistema” u ovaj novi, nesnalaženje u kapitalizmu, odbačenost iz aktivnog političkog života.

– Htjeli smo okupiti ljude takozvane treće dobi i izvući iz njih iskustva, nagovoriti ih da pričaju o važnim trenucima u njihovim životima i dati im glas – da se vide i čuju, a ne da, kako to obično bude kad glasuju, predstavljaju tek puki broj, kaže Šeparović, koji je predstavom problematizirao i pitanje međugeneracijske solidarnosti, koncepta kojim se političari vole razbacivati u predizbornim govorima, ali koji u praksi skoro da više i ne postoji.

Predstava, kojom će se generacija 55+ u nedjelju i ponedjeljak u Lisinskome po prvi puta brutalno obračunati s desetljećima vlastite šutnje, gostovat će 26. rujna u Puli, a 1. listopada i u Rijeci. Početkom iduće godine bit će dovršen i dokumentarno-igrani film koji predstavlja drugi dio ovog projekta Montažstroja.

M. R.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More