Interliber 2021.? Hvala, ali nećemo.

Poveznica između knjige i slobode kroz čitavu je povijest ove civilizacije bila neupitna i izravna. Interliber 2021. povijesno presijeca vezu između knjige i slobode, a u tome nećemo sudjelovati.

Za ovaj portal, Interliber je godinama bio jedan od središnjih kulturnih događaja godine; pratili smo ga s kombinacijom strasti i pobožnosti od 2012., kad je na ovom mjestu jedan od prvih objavljenih tekstova bio posvećen upravo Interliberu. 

Svake jeseni, za trajanja ovog međunarodnog sajma knjiga, redakcija Arteista preselila bi se na Zagrebački velesajam i u sajamskom tjednu pokrivala sve što se događalo u petom i šestom paviljonu: pisali smo o predstavljanju novih knjiga, intervjuirali gostujuće autore, razgovarali s izdavačima, regrutirali svoju publiku u posjetitelje, vabili ih u Novi Zagreb. Naš ciklus Dnevnik Interliberdžije postao je gotovo legendaran, a njegov junak, koji se uživo javljao sa sajma, postao je nešto poput maskote Interlibera, ili čak superjunaka – Interliberdžija je bio sajamski Superhik.

Ove godine, portal Arteist neće pratiti Interliber. Tekst koji čitate bit će jedini u kojemu će ova manifestacija uopće biti spomenuta. Nitko iz naše redakcije neće ući na sajam, niti će potrošiti makar i jednu kunu na Velesajmu u razdoblju od 9. do 14. studenoga. Ako i naši čitatelji odluče postupiti jednako, podržat ćemo vas. Novčanikom se, nedvojbeno je, najučinkovitije glasuje. Mi ćemo svoj glas dignuti protiv segregacije i diskriminacije ljudi na Interliberu, čije je vodstvo odlučilo da će ulazak omogućiti samo posjetiteljima s kovid propusnicama. 

Organizatori su odluku o ovakvom načinu rada sajma donijeli dragovoljno, i prije nego što je Stožer u novom valu ucjena mjerama postrožio postojeća ograničenja i za veća okupljanja. Neovisno o tome jeste li cijepljeni ili niste, neovisno o razlozima za cijepljenje i protiv njega, neovisno o tome imate li kovid propusnicu ili ne, podržat ćemo vas ako odbijete sudjelovati u farsi ucjena, iznuđivanja i segregacije.

Poveznica između knjige i slobode kroz čitavu je povijest ove civilizacije bila neupitna i izravna. Knjiga, čitanje, učenje – ovo je opis stjecanja slobode. Interliber 2021. povijesno presijeca vezu između knjige i slobode, a u tome nećemo sudjelovati.

Za vrijeme održavanja Interlibera, zdrava mlada osoba koja nije cijepljena protiv koronavirusa, neće moći doći na sajam. U isto vrijeme, preko puta Velesajma u šoping centru Avenue Mall, sve će vrvjeti od posjetitelja, u veselom žamoru čekat će se red ispred McDonaldsa, bit će puni i kafići i trgovine i knjižara na trećem katu. Avenija Dubrovnik bit će razdjelnica između dva pola farsičnog sustava.

Da su htjeli, organizatori Interlibera mogli su ovogodišnji sajam organizirati tako da pristup bude omogućen svima, bez epidemiološke prijetnje. Umjesto u petom i šestom paviljonu, manifestacija se mogla proširiti na više praznih industrijskih hala kojih na polumrtvom Velesajmu ne manjka. Dobrom organizacijom i planiranjem na vrijeme, sajam je mogao biti održan i u drugo doba godine, na primjer ranije ljetos, kad bi se dio aktivnosti mogao provoditi na otvorenom. 

Nisu zakinuti samo posjetitelji sajma. Koliko je organizatorima malo stalo do uspjeha najvećeg sajma knjiga u državi, govori i činjenica da je jedini ustupak napravljen prema izlagačima tek simbolično smanjenje cijene štanda od deset posto. Nije ni čudo da dio izlagača – među njima i oni koji su u prijašnjim godinama bili karijatide manifestacije – odustaju od sudjelovanja.

Umjesto na kovidliber, kako ovogodišnji sajam zove Pavle Svirac, dođite ovog tjedna na internetske stranice domaćih izdavača koji će svoja izdanja nuditi uz veliki popust. Naša Biblioteka Arteist prodavat će sva svoja izdanja do kraja studenog po najnižim cijenama ikad, a sve uz besplatnu dostavu i gratis Arteistov blokić uz svaku kupnju. 

Ponovit ćemo još jednom, da ne bi bilo zabune: nismo protiv cijepljenja. Neka se cijepi tko god želi i tko god tu odluku o svome zdravlju donosi informirano, bez pritisaka, ucjena i iznuđivanja.

Na Interliber možete ući i bez kovid potvrde, ako prije ulaska predočite negativan test. No, za cijenu testa koji bi vam omogućio ulaz na Interliber, možete kupiti:

  • Strovaljivanje Pavla Svirca aka Književne Groupie, drugu knjigu omiljenog satiričara i kolumnista, nastavak (rasprodane) kultne “Književne Groupie 1”. Za fanove Pavlova lika i djela, ovdje je kviz u kojemu možete provjeriti svoje poznavanje njegova uspona i mnogih strovaljivanja. Knjigu možete kupiti za 69 kuna.
  • knjigu eseja Žena, majka, glupača Maje Hrgović za samo 49 kuna;
  • knjigu Pavla Svirca Slikaranje, o domaćoj likovnoj sceni, također za samo 49 kuna;
  • roman Petokoronaš Željka Špoljara (zajedničko izdanje zagrebačke Bookare i beogradskog Factuma), prvi roman u regiji o životu u doba korone, koji je dobio odlične kritike. Više o romanu doznajte ovdje, intervju s autorom je ovdje, a ako ga naručite od nas, dobit ćete i prvu Špoljarovu knjigu, zbirku priča Teškoće pri gutanju. Cijena je 99 kuna.

Sve knjige naručite slanjem mejla na info@arteist.hr – za narudžbu je potrebno navesti adresu i kontakt. Dostava je ekspresna i besplatna.

 

 

 

PODRŽITE NAS DONACIJOM

Rad i budućnost Udruge za kulturu i nove medije Arteist direktno ovise o donacijama od strane zainteresiranih građana, a u skladu s njihovim mogućnostima. Podržite rad udruge koja od vas nikad neće tražiti kovid potvrdu.

Udruga za kulturu i nove medije Arteist
Skokov prilaz 8, Zagreb
IBAN: HR1023400091110590879
Uz naznaku “Podržavam Arteist”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More