Umjetnost u doba Instagrama: Šminker Hirst i eksplicitna erotika umjetnica Beard i Saintclair

"What is important is to spread confusion, not to eliminate it." S. Dali

Ako ste se uhvatili kako skrolate po Instagramu i za dvije sekunde nemate pojma što ste vidjeli onda vam neće biti na odmet baciti oko na “prave stvari”. Arteistov Feđa Gavrilović otkriva koje strane umjetnike prati i zašto je kliknuo “prati”.

Damien Hirst
Instagram: damienhirst

Ništa bez ovog velikog šminkera. Damien Hirst je trenutačni britanski vladar na tronu ekstravagancije, gdje su prije njega sjedile ličnosti poput Oscara Wildea ili Davida Bowiea. Na Hirstovu Instagram profilu možete vidjeti njegove nove, fascinantne kolorističke slike u procesu stvaranja ili pročitati njegove komentare uz fotografije starijih radova, te se nasmijati nekoj neobuzdanoj uličarskoj fori. A tu su i osobne objave u kojima se vidi njegov neobični, glamurozno- casual stil oblačenja i čuje sirovi cockney engleski kojim govori. Sve u svemu, Hirstov kutak na Instagramu daje potpuni uvid u njegovu duhovitu i drsku ličnost, koja djeluje kao spoj nekog lika iz Mućki i Ali-G-a.

Helen Beard
Instagram: helenbeardart

Upravo je Damien Hirst na Instagramu preporučio svojim pratiteljima da obrate pažnju na ovu britansku umjetnicu koja šokira i intrigira slikama eksplicitno seksualne tematike. Helen Beard je radila i s tekstilom, što se može vidjeti u njezinu pristupu slici. Nekoliko ploha intenzivnih boja dovoljne su joj da satka pornografsku scenu koja zgraža sve puritance i likovne kvaziintelektualce. Ova umjetnica je našla efektnu formu za erotske prizore, formu koja naznačava, ali ne ocrtava u potpunosti likove i njihove seksualne odnose i radnje. Zbog toga je i među našim slikaricama stekla obožavateljice koje se poigravaju njezinim stilom.

Apollonia Saintclair
Instagram: apolloniasaintclair__

Erotski crtež na Instagramu nemoguće je dotaknuti bez spomena Apollonie Saintclair. Vješti radovi tušem ove samouke i za sada prilično tajanstvene umjetnice (u intervjuima koje daje uvijek skriva svoje godine i podrijetlo) prikazuju erotizirane djevojke u različitim situacijama i akcijama. Njezin stil pomalo podsjeća na rukopis poznatog francuskog strip crtača Moebiusa, a u njezinim se crtežima osjeća izrazit užitak prema likovnom stvaranju, upravo seksualno uživljavanje u čin crtanja. Zato je, možda, album crteža koji je izdala nazvala Ink is in my blood. Istom lakoćom i nečujnošću kojom teče krvotok, teku i profinjene linije Apollonie Saintclair, ostvarujući scene koje ponekada prelaze preko granice onoga što ovaj naš beznadno skučeni svijet umjetnosti smatra doličnim. U tome i leži njihova intenzivna, prodorna snaga.

Svi autori koje sam naveo u ovom kratkom pregledu na neki način prkose onome što nam školnici govore da umjetnost treba biti i zbog toga mi je drago da mi, barem putem Instagrama, ponekada mogu donijeti malo osvježenja u učmalu zagrebačku svakodnevicu.

Feđa Gavrilović

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More