[VIDEO] Inspiracija za Noć vještica: Engleski umjetnik radi čuda na bundevama

Ako uživate u dekoriranju za Noć vještica, svakako pogledajte savjete umjetnika koji pod imenom Pumpkin Freak na društvenim mrežama oduševljava svojim radovima.

Noć vještica nesumnjivo spada u najgluplje običaje koje smo uvezli iz nekih drugih svjetova i kultura (na tronu je, dakako, Crni petak), a neizostavni vizual koji prati prerušavanje u vještice, kosture i zombije je, dakako, izrezbarena bundeva. Tehnike i motivi s godinama su prešli u pravu umjetnost, a među entuzijastima koji od bundeva “rade čuda” našao se i Pumpkin Freak, engleski umjetnik čiji radovi oduševljavaju i inspiriraju mnoge, prvenstveno zato što ih detaljno opisuje i objašnjava na svojim društvenim profilima te tvrdi – za idealnu bundevu ne morate biti stručnjak ni umjetnik.

“Kako se približava studeni, počinjem razmišljati i govoriti isključivo o bundevama, na žalost moje obitelji i prijatelja. Do tridesete nisam izdubio nijednu bundevu – Noć vještica u Velikoj Britaniji nije bila baš važna niti nešto što smo slavili, pa mi bundeve nisu bile ni na kraj pameti”, otkrio je Pumpkin Freak za Bored Pandu i dodao da je za njegovu ljubav prema rezbarenju bundeva “kriva” jedna privatna zabava.

“Prije deset godina organizirao sam tulum za Noć vještica i poželio nekoliko bundeva za dekoraciju. Nisam htio standardna rješenja, pa sam počeo tražiti ideje i naišao na bundeve najvećih američkih mahera. Zapanjile su me mogućnosti i krenuo sam u izradu svoje prve nevjerojatne bundeve. Nakon nekoliko sati, dobio sam nešto s čime sam tada bio jako zadovoljan i to je bio početak moje opsesije koja, da budem iskren, izmiče kontroli. Svakog listopada bundeve preuzimaju moj život, dubim ih satima, a ako ne dubim, pričam samo o njima. Svake godine usavršavam tehnike, a s vremenom su došli i zahtjevi prijatelja i malih poduzetnika. Zato sam 2019. godine odlučio stvari odvesti na viši nivo i pokrenuo web stranicu”, kaže Pumpkin Freak koji na svom YouTube kanalu objavljuje tutorijale o bundevama.

“Postoje tri vrste rezbarenja bundeve – izrezivanje, oblikovanje i sjenčanje. Izrezivanje je ono što je ljudima najpoznatije, a uključuje rezanje ravno kroz bundevu. Kad je u pitanju oblikovanje, zapravo rezbarite 3D skulpturu, slično kao što biste radili s drvom ili glinom. Sjenčanje je završna metoda i za nju sam se zapravo specijalizirao”, objašnjava Freak.

S obzirom na to da je riječ o sezonskoj biljci, a njegovi umjetnički apetiti ne prestaju završetkom jeseni, Freak je na internetu pronašao “lažne bundeve”, tako da se, pogotovo u doba korone, svojim omiljenim hobijem može baviti tijekom cijele godine. Inače, za jedno remek-djelo potrebno mu je od šest do trideset sati rada.

Odakle bundeve u Noći vještica?

Nekoliko je tumačenja o porijeklu običaja rezbarenja bundeve, a najčešće se spominje irska legenda o čovjeku kojeg su zvali “škrti Jack”. Legenda kaže kako je Jack pozvao vraga na piće, ali ga nije htio platiti pa je uvjerio vraga da se pretvori u novčić kojim bi Jack mogao kupiti njihova pića. Kad je to vrag učinio, Jack je odlučio zadržati novac i staviti ga u džep pored srebrnog križa, što je spriječilo vraga da se vrati u svoj izvorni oblik. Jack je na kraju oslobodio vraga, pod uvjetom da neće gnjaviti Jacka godinu dana i da, ako Jack umre, neće potražiti njegovu dušu.

Iduće godine, Jack je ponovno prevario vraga i nagovorio ga da se popne na drvo te ubere komad voća. Dok je vrag bio na drvetu, Jack je urezao znak križa u koru drveta, a vrag nije mogao sići sve dok Jacku nije obećao da mu neće smetati još deset godina.

Foto: Pumpkin Freak

Ubrzo nakon toga, Jack je umro. Uznemiren trikovima i obećanjem koje je dao, vrag je otpratio Jacka u mračnu noć s gorućim ugljenom da mu osvijetli put. Jack je stavio ugljen u izrezbarenu repu i od tada luta Zemljom. Irci su ovu sablasnu figuru počeli nazivati ​​”Jack of the Lantern”, a zatim jednostavno “Jack O’Lantern”.

U Irskoj i Škotskoj ljudi su počeli izrađivati ​​vlastite verzije Jackovih lampiona urezujući zastrašujuća lica u repu ili krumpir i stavljajući ih u prozore ili blizu vrata kako bi prestrašili škrtog Jacka i ostale lutajuće zle duhove. Doseljenici iz tih zemalja donijeli su sa sobom tradiciju po dolasku u Sjedinjene Države. Ubrzo su otkrili da su bundeve, voće porijeklom iz Amerike, idealne za svjetleće lampione.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More