Impresivna svjetska jazz imena u Zagrebu

Mostly Other People Do the KillingOsmo izdanje Vip Zagreb Jazz Festivala održat će se od 2. do 4. studenog 2012. u Vip clubu, a na programu će se i ove godine naći impresivna svjetska jazz imena: John Medeski Solo, Mostly Other People Do the Killing i Gretchen Parlato.

Ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival otvorit će u petak, 2. studenog, proslavljeni pijanist, klavijaturist, orguljaš, skladatelj i producent John Medeski. Medeski je glazbeno stasao tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća na njujorškoj avangardnoj jazz sceni. Riječ je o svestranom glazbenik čije se izvedbe kreću od jazza, gospela, soula, world musica, hip-hopa, bluesa i funka pa sve do eksperimentalne glazbe. U svojim solo nastupima najbolje iskazuje afinitete prema različitim stilovima koji su odraz njegove klasične naobrazbe, ali i sklonosti pop glazbi, spontanosti i improvizacijama, elementima koje pruža jazz, posebice glazba Theloniousa Monka čija su djela na njegovu repertoaru.

Drugu večer Vip Zagreb Jazz Festivala, u subotu, 3. studenog, nastupit će kvartet mladih glazbenika Mostly Other People Do the Killing. Atrakcija na jazz sceni s početka 21. stoljeća kako ih mnogi nazivaju, Mostly Other People Do the Killing promiču zamisao da je jazz glazba, na životu i vitalna, te da može i da bi trebala biti zabavna, zanimljiva i istinski suvremena. Oni se ne drže samo jednog stila ili povijesnog razdoblja jazza, već u svojoj glazbi sjedinjuju cjelokupni spektar jazza i ostalih formi improvizirane glazbe. Ne radi se samo o parodijama na antologijske jazz albume, oni su utemeljili vlastiti stil koji se zasniva na raznolikosti melodija, harmonija i ritmova, te “anarhiji” kreiranja zvuka. Tako se u njihovoj glazbi “sudaraju” bossa nova i rock, hard bop i reggae, boogaloo i smooth jazz, funk i klasika, swing i disko glazba, ponekad nekoliko stilova u istoj skladbi.

Gretchen ParlatoPosljednju večer festivala, 4. studenog, na pozornici Vip cluba naći će se američka pjevačica, skladateljica i pjesnikinja Gretchen Parlato koja svoju glazbu zasniva na kreiranju meditativnog ugođaja i jednostavnosti, ali i razotkrivanju vlastite osobnosti i intime. Gretchen Parlato nastupa diljem svijeta, objavljuje hvaljene vlastite albume, a također je kao gošća sudjelovala u snimanjima više od šezdeset albuma mnogobrojnih glazbenika raznih stilova poput Kennyja Barrona, Lionela Louekea, Esperanze Spalding, Terri Lyne Carrington ili Kendricka Scotta. U Zagrebu će Gretchen Parlato nastupiti – ne više kao nadarena glazbenica pred kojom je sjajna karijera, kako su ju do nedugo procjenjivali, nego kao zrela umjetnica koja je svojim osebujnim pristupom glazbi, glasom i stilom zaslužila mjesto u samom vrhu svjetskoga vokalnog jazza.

Ulaznice za koncerte u sklopu 8. Vip Zagreb Jazz Festivala bit će moguće kupiti na blagajni Vip cluba isključivo na dane održavanja koncerata (od 2. do 4.studenog). Blagajna Vip cluba bit će otvorena svakog dana festivala od 19 do 20 sati. Cijena ulaznice po koncertu iznosi 120 kuna.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More