Imate mačku s umjetničkim aspiracijama? Napokon je došlo njezino vrijeme

Ako vašu mačku već snimate za svoj gušt i povremeni smijeh u nekoj WhatsApp grupi, možda je vrijeme da njezine talente podijelite sa svijetom, a pritom i pomognete posrnulim nezavisnim kinima.

Virtualna fascinacija mačkama traje otkako je kilobajta i interneta, a njihov zvjezdani status ovih se dana i službeno koristi za gospodarski oporavak od posljedica pandemije. Nezavisno kino Row House Cinema iz Pittsburgha pokreće, naime, prvi Quarantine Cat Film Fest, a sva sredstva prikupljena ovom mačjom operacijom idu u fond za oporavak američkih nezavisnih kina koja se već mjesecima suočavaju s teškom financijskom situacijom, a mnoga od njih su blizu potpunog zatvaranja.

Za razliku od velikih kino-igrača i njihovog kapitala, ove manje u pandemiji može podržati samo i isključivo publika, a ona, zaključili su, najviše voli gledati upravo mačke. “Internet postoji samo zbog mačaka”, u šali za USA Today govori Brian Mendelssohn, vlasnik kina koje je iniciralo mačji festival. “Svi su doma, zatočeni sa svojim mačkama i ovo je odličan način da pomognu svojim lokalnim kinima. Neki su video uratci stvarno nevjerojatni. Čeka nas puno sati montiranja, mislim da će nam trebati tri tjedna”, kaže Mendelssohn.

Svi vlasnici mačaka sa zvjezdanim aspiracijama pozvani su da pošalju video uratke u visokoj rezoluciji, u maksimalnom trajanju od 30 sekundi (najviše tri videa po kućanstvu) i to bez pozadinske glazbe. Organizatori će najbolje uratke kompilirati u 70-minutni video kojeg će 19. lipnja na svojim stranicama, uz naplatu ulaznica, prikazati više od 40 američkih nezavisnih kina, koliko ih se dosad priključilo projektu. Odabrat će i pobjednike u četiri kategorije – za najslađu, najsmješniju, najhrabriju i najomiljeniju mačku.

Mačke su internetom zavladale prije petnaestak godina – video “Pajamas and Nick Drake” pokrenuo je trend kućnog snimanja omiljenih ljubimaca, otprilike 110 godina nakon prvog mačjeg filma u povijesti. Naime, slavni Thomas Edison sa svojom je produkcijskom kućom Edison Studios 1894. godine snimio jednominutni “sportski” film “Boxing Cats” koji se smatra i svojevrsnim začetkom “mačje video kulture”. Ona je danas, kažu upućeni, na svome vrhuncu, i to zahvaljujući potpuno drukčijem “vizionaru” i, doduše, nešto većim mačkama – bizarni dokumentarac “Tiger King” u produkciji Netflixa trenutno je najpopularni TV proizvod na svijetu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More