I to smo dočekali – u galeriji se igra nogomet

„Kultura svima, a ne samo njima!“ „Kultura je za sve ljude.“ „Kulturnjaci su elitisti.“ „Prostituiraju kulturu.“ U svim navedenim izjavama pojam kultura označava vrlo široki pojam kulturnih sadržaja za koje se uvijek postavlja pitanje kojoj društvenoj skupini pripadaju, kojoj opet ne pripadaju, kome bi se trebali prilagođavati i zašto, i bi li se uopće ikome trebali prilagođavati i ako ne, zašto ne… Od pučkog teatra do opere ili izložaba konceptualne umjetnosti, kulturni sadržaji nikad nisu, neće, niti trebaju biti hrana za dušu svima.

Miljenko Stančić: Dječak s nogometnom loptom, 1974.

Ono što je univerzalno oko ove problematike jest činjenica bi djela s klasičnog glazbenog, likovnog i kazališnog repertoara trebala biti dostupnija široj publici, posebice mladima. Prema recentnim istraživanjima provedenima u okviru projekta „Pro(iz)vedi mladost u kulturi“ koji provodi kustoski kolektiv BLOK, čak 27,8% mladih osoba (od 16 do 24 godine) u posljednjih 12 mjeseci nije posjetilo nijednu kulturnu instituciju (kino, kazalište, koncert, opera, balet, muzej, galerije…). Silna priča može se svesti na jednu misao primjenjivu  na mnoge stvari u životu: Treba biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Pravo vrijeme je nogometno prvenstvo, a pravo mjesto je galerija. Da, galerija u kojoj se izlažu umjetnička djela. Ako ste se već sablaznili zbog potencijalnih primisli da se galerije renta kao mjesta za gledanje nogometnih utakmica, možete mirne duše nastaviti čitati tekst, nismo u offsideu.

U nastavku donosimo nekoliko detalja o prvoj izložbi kojom je pregledno prikazano koliko se slikara bavilo temom najvažnije sporedne stvari na svijetu. Dvadeset i pet radova u potpisu imaju klasike kao što su Ivo Dulčić, Ljubo Babić i Omer Mujadžić, ali i suvremene renomirane slikare poput Josipa Škerlja, Tomislava Buntaka, Matka Vekića, Borisa Švaljeka, Borisa Bućana, Joška Eterovića, Stipana Tadića, Denisa Kraškovića i Grgura Akrapa.

Omer Mujadžić, Nogometna utakmica, oko 1929.

“Povijesni izvori kazuju da je njegovo prvo pojavljivanje u Hrvatskoj zabilježeno 1880. godine u Županji kada su domaći momci, po svim pravilima nogometne igre, trčali za loptom u društvu Engleza, utemeljitelja nogometa, nogometnih pravila, mjera nogometnog igrališta, te vremenskog okvira unutar kojega se „odvija radnja“. Dvanaest godina poslije ove povijesne „tekme“, dakle 1892., Franjo Bučar donio je loptu u Hrvatsku, a slavist, Slavko Rutzner Radmilović skovao je termin – nogomet, koji je preživio sve druge oblike do danas, i, kako se čini, ostao nezamjenjiv.” – iz kataloga izložbe “Nogomet u hrvatskom slikarstvu”.

S lijeva na desno: Matko Vekić: Prvaci od svijeta (diptih), 2004; Matko Vekić: Akropola, Stadion, 1997 – 98;  Grgur Akrap: Veliki i mali igrači, 2014

„Nastojali smo ograničiti se na veliko razdoblje 20. i 21. stoljeća što izložbi daje impresivan vremenski okvir unutar kojega se čita ta specifična likovna tema. Upravo činjenica da se prvi puta problematizira tema nogometa u hrvatskoj umjetnosti kao likovna tema učvršćuje značenjsku vrijednost izložbe i podvlači njezinu istraživačku komponentu jer je pregledno i cjelovito prikazuje tematski raspon i stvaralačke dosege brojnih slikara“, pojasnio je Milan Bešlić, jedan od kustosa izložbe. „Dva djela Miljenka Stančića istog motiva, „Dječak s nogometnom loptom“ i „Dječak koji hvata nogometnu loptu“ dosad nisu izlagana pa u skladu s time ni poznata likovnoj kritici i
publici. Zato smatramo da su mala-velika otkrića na ovoj izložbi“, slažu se kustosi Ivanović i Bešlić.

Umjetnička repka, fotografija: Grgo Jelavić

Jedna od mantri ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik, Marina Ivanovića jest otvaranje galerije novoj publici. Ovim istovremeno ozbiljnim i privlačnim projektom u tome je itekako uspio sa svojim djelatnicima i pokazao kako kulturnjaci ne moraju biti uštogljeni elitisti, već mogu vrlo uspješno odgajati generacije nove i vjerne publike. Nogomet magijskom snagom privlači i staro i mlado i kraljeviće i prosjake, zar to ne bi trebao biti cilj i kulturi?

Prije navijanja za Vatrene, prošećite se do Galerije Dulčić, Masle, Pulitika u Dubrovniku i do 14.7. pogledajte izložbu „Nogomet u hrvatskom slikarstvu“ koja je sve samo ne dosadna déjà vu izložba.

Anita Ruso

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...