Hrvatski videoumjetnici na ARTE Creative predstavljaju se francuskoj publici

Nina KurtelaU sklopu festivala Croatie, la voici kojim se u Francuskoj od rujna do prosinca ove godine predstavlja hrvatska kultura prikazat će se i radovi sedam hrvatskih video umjetnika te se u sklopu programa Nouvelle scene d’art mogu pogledati na web stranici ARTE Creative.

Program Nouvelle scene d’art videopredstavlja radove hrvatskih videoumjetnika mlađe generacije, a izbor je bio ograničen na kategoriju jednokanalnog videa. Selektorica programa Branka Benčić ističe da su odabrani radovi rezultat različitih autorskih pristupa, iako dijele neke od zajedničkih osobina: korištenje petlji (loopova) i ponavljanja, sklonost prema propitivanju arhitekture i urbanizma, bavljenje problemom samoreprezentacije, pitanjem identiteta i naslijeđem eksperimentalnog filma i konceptualne umjetnosti.

Odabrani radovi predstavljaju umjetnike koji pripadaju generaciji koja se razvila u periodu nakon 2000. godine, kada se u Hrvatskoj već javljaju važni regionalni centri u Rijeci, Splitu, Dubrovniku i Istri, kada se razvijaju odsjeci za medije na umjetničkim akademijama u Zagrebu i Splitu te kada raste broj relevantnih filmskih i video festivala te izložbi koje se bave video umjetnošću.

Ovim odabirom francuska publika dobila je uvid u radove mlađe generacije video umjetnika, a manifestacija Croatie, la voici dobila je na cjelovitosti predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti.

Bit će prikazani sljedeći radovi: Rijeka Davora Sanvincentija, Prebivalište praznine Tanje Deman, Contrada Matije Debeljuha, You who exist only in the darkest recess of my brooding mind I command you– appear! Dalibora Barića, We used to call it: Moon Marka Tadića, Transformance Nine Kurtele i Fronta Gorana Škofića.

Davor SanvincentiRijeka
Davor Sanvincenti

Tanja DemanPrebivalište praznine

Matija DebeljuhContrada
Matija Debeljuh, Contrada

Marko TadićWe used to call it: Moon

Dalibor BarićYou who exist only in the darkest recess of my brooding mind I command you– appear!

Nina KurtelaTransformance

Goran ŠkofićFronta
Goran Škofić 

Marin Raster

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More