Hrvatski izumi: 60 sekundi čistog animiranog užitka

Na samom početku filma, u kabinetu, upoznajemo svestranog znanstvenika Ruđera Boškovića koji je, između ostalog, osmislio teoriju atoma te kružni mikrometar za teleskop.

Pri spominjanju teme znanstveno-kulturne baštine i naslijeđa čovjek bi prvo pomislio da je riječ o nečemu nekomunikativnom i prvenstveno široj publici neintrigantnom, međutim dvoje mladih umjetnika, dizajnerica Lana Hudina i animator Dražen Zeljković uspjeli su napraviti jednominutni animirani film koji jednostavno oduzima dah. Riječ je o filmu Hrvatski izumi (Croatian Inventions), koji je online premijeru imao 15. svibnja ove godine.

Nakon što odgledate ovaj poučni film u kojemu se scene logično pretapaju iz jedne u drugu i stvaraju jednu logičnu i jaku cjelinu, želite nastavak. Nevjerojatno je da su tandem Hudina-Zeljković u svega jednoj minuti uspjeli opisati čak šest hrvatskih izumitelja i njihovih izuma. Dizajnerica Lana Hudina od 2011. godine radi na popularizaciji hrvatskih izumitelja kreirajući liniju suvenira u svom obrtu Lana’s DuckAss (čita se: dučkas). Gledajući film imate dojam kao da ga netko crta i animira u trenutku gledanja i efekt prisutnosti “ovdje i sada” u ovome je filmu maksimalno postignut.

Na samom početku filma, u kabinetu, upoznajemo svestranog znanstvenika Ruđera Boškovića koji je, između ostalog, osmislio teoriju atoma te kružni mikrometar za teleskop. Pomoću zvjezdanog tijela koje je Bošković vinuo u visine, što dodatno pojačava misao kako je riječ o vizionarima, prelazimo na sljedećeg izumitelja, Nikolu Teslu, kojemu nebesko tijelo pada na radni stol. Između preko 700 patenata koje je patentirao, oni bez kojih bi svakodnevni život kakav poznajemo bio nemoguć su generator visoke energije i višefazni sustav izmjeničnih struja. Na Teslinom radnom stolu nalazi se maketa naftne bušotine koja nas svojim rastom uvodi u sljedeću scenu u kojoj upoznajemo Antuna Lučića, mineraloga, zaslužnoga za prvu naftnu bušotinu u Teksasu. Popevši se na vrh bušotine i gledajući u oblake imamo dojam da maše Faustu Vrančiću koji skače sa svojim izumom “homo volansom”, tj. padobranom.

S Vrančićevim doskokom na leteći balon nastavljamo pad s drugim znanstvenikom, Ivanom Lupisom, koji je osmislio i sagradio torpedo, a u ovom filmu njime plovi morem u kojem se čak poštuju i prometna pravila uvođenjem semafora. Brzinu njegove vožnje izmjerio je Josip Belušić svojim brzinomjerom, a potom se kazaljkom tog istog brzinomjera katapultirao preko svih dosad prikazanih znanstvenika da bi Eduardu Slavoljubu Penkali u ruke pao njegov najpoznatiji izum, kemijska olovka, te kako bi s njom mogao napisati “The End” na kraju filma.

Hrvatski izumi sudjelovat će 31. svibnja na 21. hrvatskom festivalu jednominutnih filmova. Dobar plasman na ovome, kao i drugim festivalima te pozitivne reakcije publike mogle bi biti poticaj tandemu Hudina-Zeljković da iz ovoga kratkoga filma stvore ciklus edukativnih crtanih filmova poučnih kako za djecu, tako i za odrasle.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More