“Horizont slobode”: Umjetnici uljepšali Kaznionicu u Glini i zagrebačku Zatvorsku bolnicu

Projektom Horizont slobode nastoji se doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske.

U svrhu estetizacije i revitalizacije zatvorskog prostora, a u okviru projekta Horizont slobode sedam umjetnika, članova HDLU, izvelo je likovne intervencije u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Pet likovnih intervencija u Kaznionici u Glini izveli su Tea Jurišić, Melinda Šefčić, Miron Milić, Goran Rakić i Ivo Kosanović, dok su dvije likovne intervencije izvedene u prostoru Zatvorske bolnice u Zagrebu, a realizirali su ih Agata Lučić i Mario Romoda.

Projekt Horizont slobode, autorice i koordinatorice projekta Melinde Šefčić, kojega provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, financiran je od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Ovogodišnji projekt uključio je oslikavanje isključivo vanjskih zidova koji omeđuju prostor s unutarnje strane. Rad sa zatvorenicima nije bio moguć zbog epidemioloških razloga, te je ta aktivnost, kažu organizatori, ove godine morala izostati.

Ovo je treći projekt kojeg HDLU provodi u prostorima Kaznionica u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, a dosadašnja realizacija projekata u Kaznionici u Požegi, Zatvoru u Zagrebu, Kaznionici u Glini i zagrebačkoj Zatvorskoj bolnici potvrđuju valjanost postavljenih ciljeva i doprinos rezultata provedenih projekata. “Upravo tako ističemo da umjetnost uistinu ima transformativnu moć – ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru; razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života zatvorenika”, poručuju iz HDLU.

Projektom Horizont slobode nastoji se doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske. Naglasak se stavlja na estetizaciju životnog prostora zatvorenika, ali i radnog prostora službenika. Tu je i mogućnost uključivanja zatvorenika putem kreativnog angažmana oslikavanja prostora, čime se može ostvariti povezivanje, razvijanje kreativnih vještina, razvijanje komunikacije i diskusije o radovima, promjene slike prostora, a tako i pojedinca u njemu.

Foto: HDLU

“Dugoročno gledano, ovim će se umjetničkim projektom doprinijeti oslobađanju psihičkih i duhovnih okova u kojima su zatvorenici zarobljeni. Vjerujemo da umjetnost može potaknuti osjećaj ‘slobode’ u promatraču, ali i doprinijeti edukaciji o vrijednostima estetskog izričaja i potrebama umjetničkog oplemenjivanja životnog prostora. Istraživačkim se radom želi doznati i pokazati potreba i viđenje zatvorskog sustava glede rezultata koji su se ostvarili, a istovjetnim predstavljanjem rezultata težnja nam je pokazati koliko su ovakvi projekti prijeko potrebni zatvorenicima, ali i zaposlenicima zatvorskog sustava diljem Hrvatske”, kažu o projektu u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

Prezentacijom projektnih rezultata doprinosi se osvješćivanju generalne javnosti o umjetnosti kao sastavnom dijelu zdravog društva, a tako i pojedinca kao člana zdrave društvene zajednice te se potiče promjena percepcije društva o zatvorskim sustavima u Hrvatskoj.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More