Hasanbegović smjenjuje Hribara?

U cjelosti prenosimo priopćenje Ministarstva kulture kojim se, između redova, najavljuje razrješenje vodstva Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

 

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović primio je u četvrtak, 12. svibnja 2016. godine, Mladena Tafru iz Zajednice udruga HVIDRA-e grada Zagreba, Zoricu Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i Rozaliju Bartolić, predsjednicu Udruge udovica hrvatskih branitelja i Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U ime 32 braniteljske udruge, predstavnici branitelja predali su ministru kulture zahtjev za razrješenjem ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoja Hribara.

U zahtjevu se, između ostalog, navodi kako je potpisom Hrvoja Hribara, ravnatelja i odgovorne osobe javne ustanove Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), odobreno 250. 000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske za produkciju dokumentarnog filma danskih autora ”15 minuta – masakr u Dvoru”.

”U filmu je krivnja za počinjenje zastrašujućeg zločina masakriranja skupine mentalnih bolesnika u Dvoru na Uni 1995. potpuno neutemeljeno pripisana pripadnicima Hrvatske vojske”, istaknule su braniteljske udruge u zahtjevu i upozorile kako je ovaj film prikazan na međunarodnim filmskom festivalu u Sarajevu i potom na nizu televizija u europskim zemljama.

”Tako su hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nanesene iznimno teške i nepopravljive materijalne i nematerijalne štete. Posebno su teško povrijeđeni hrvatski branitelji i njihove obitelji”, istaknuli su predstavnici braniteljskih udruga, koji od ministra kulture traže da ”postupi u skladu sa zakonskim obvezama i ovlastima, da Hribara najžurnije razriješi s mjesta ravnatelja HAVC-a te da protiv njega i drugih osoba iz upravljačke strukture u HAVC-u pokrene i druge zakonom propisane postupke odgovornosti, kako u Ministarstvu kulture tako i pred drugim nadležnim državnim tijelima”.

Ministar kulture dr. sc. Zlatko Hasanbegović izjavio je kako je upoznat sa slučajem, kako će razmotriti utemeljenost zahtjeva braniteljskih udruga te zatražiti dodatno očitovanje ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More