Ne Nobela Handkeu, nego Nobela za mir Assangeu

Handke i Tokarczuk, ovogdišnji laureati Nobelove nagrade za književnost, ne mogu biti veće estetsko-etičke suprotnosti.

Kladionice su po ustaljenom nepisanom pravilu i ove godine pogriješile predviđajući Nobelovu nagradu za književnost kanadskoj pjesnikinji i esejistici Anne Carson. Kod nas je ove godine izašla njezina Vježba zvana Albertina, zbirka poetskih eseja o Proustu, u prijevodu Miroslava Kirina te izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta. Najmanje je šanse za Nobela prema predviđanjima imao očekivano George R. R. Martin.

Poljska književnica Olga Tokarczuk nagrađena je za “narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života” za 2018., a austrijski pisac Peter Handke za “utjecajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva” za 2019. godinu nakon prošlogodišnjih seksualnih skandala. Tokarczuk je prošle godine osvojila i međunarodnog Bookera za roman Bieguni, koji je u Poljskoj objavljen već davne 2007., a radnja mu se djelomično odvija u Hrvatskoj. Bila je gošća Festivala svjetske književnosti te su njezini romani izdani u ugasloj Nakladi MD, Nakladi Ljevak i Frakturi. Vegetarijanka, aktivistkinja, feministica i prije svega iznimno pedantna stilistica nije predmetom kontroverze, već je prema nekim mišljenjima odraz igre na sigurno za razliku od drugog laureata, Handkea.

Potonjeg je Rushdie 1999. umalo proglasio idiotom godine zbog apologija Slobodanu Miloševiću, za Finkielkrauta on je ideološko čudovište, a Žižek kao i obično okreće vodu na svoj mlin izjavom: ”Ne Nobela Handkeu, nego Nobela za mir Assangeu.” Knausgaard je za njegove ”Užase praznine”, prevedene na srpski, ali ne i na hrvatski, ustvrdio da tako treba izgledati roman i dobra rečenica jer tako zapravo izgleda ogoljeni život. Burne reakcije oko njegova proglašenja urodile su začudnim plodom. Nakon podosta vremena književnosti je posvećena naslovnica Jutarnjeg lista, kao i višestranične analize, ali uslijedio je i nedjeljni komentar Jelene Veljače.

U Britaniji je pak nesuđeni dobitnik John Banville morao otkazati šampanjac jer je bio žrtvom telefonske prevare. Nakon što je shvatio da ostaje bez 741 000 funti, izjavio je: ”Poprilično sam naučio o sebi u tih četrdesetak minuta dok sam bio navodni Nobelovac. Postao sam čovjek koji je umalo dobio Nobela, pa sad recite da to nema humornog potencijala.”

Marin Raster

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More