Greta – proročanstvo apokaliptične budućnosti

Zašto je tinejdžerka drukčija zvijezda od svih ostalih?

To da je Greta Thunberg od prije nekog vremena postala prava zvijezda, našavši se “u središtu svjetske medijske pozornosti”, je truizam. Kao što je prilično očevidno i to da je ona dosta drukčija zvijezda od drugih na današnjemu globalnom medijskom nebu. Naravno, cinici će odmah prigovoriti da se svaka zvijezda na tom nebu u početku čini takvom, posebnom, jedinstvenom, sve dok se njen sjaj postupno ne ugasi, i ona ne padne ili u zaborav ili se, u najboljem slučaju, pretvori u vlastitu okaminu povjerenu hlapljivom i površnom pamćenju budućih generacija. No utjecaj što ga je Greta već izvršila opovrgava taj prigovor, ne samo svojim kvantitetom nego i svojim kvalitetom.

Svakome tko je voljan pažljivije razmotriti ovaj “fenomen” postat će naime jasno da tamni, uznemirujući sjaj ove zvijezde nije podložan mijenama senzacionalizma, da se ovdje radi o nečemu znatno ozbiljnijem od šoua. To je najrazvidnije po reakcijama koje ona izaziva, i koje se nipošto ne mogu svesti na uobičajene “kritike”. Dvojica članova francuske Narodne skupštine nisu “kritizirali” njezin nastup u svojoj uvaženoj Ustanovi i odluku da se ona u nju pozove, već su pozvali na njezin bojkot. Novinar New York Timesa Christopher Caldwell nije “kritizirao” njezin radikalizam, nego ju je, na zakukuljen način svojstven novinarima tog lista, optužio za potkopavanje demokracije. Da se ne govori o manje uglađenim reakcijama što ih ona izaziva na internetskim forumima i društvenim mrežama. Ono što se u svim tim reakcijama očituje ponajprije je strah, s primjetnim tragovima panike. Uglavnom, Greta Thunberg već je postigla gotovo status jednog Assangea ili jednog Snowdena (ili, možda, i jedne Ayaan Hirsi Ali u doba neposredno nakon objavljivanja Nevjernice, prije no što je autorica postala miljenicom američkog establišmenta – i zgasnula).

Postavlja se pitanje odakle ta posebnost. Prvo se nameće najlakši, najjeftiniji odgovor, koji je i opet, dakako, onaj cinički. Prema njemu, mlada militantica čitav svoj uspjeh duguje svojoj dobi i činjenici da angažman djece u političkoj sferi, za razliku npr. od umjetničke i znanstvene, nema presedana, barem ne na Zapadu. Tome još treba pridodati mentalnu bolest te “senzacionalni” životni stil. U početku, prije nego što su morali odustati od svoje klevete zbog nedostatka dokaza, cinici su čak pokušali prikazati mladu militanticu kao marionetu fanatičnih “zelenih” pokreta. No, kao što obično biva s njihovim objašnjenjima, koja se doimaju britkim ali nikad nisu duboka, ni ovo zapravo ništa ne objašnjava. I k tome jasno odaje spomenuti strah.

Onaj tko se prema mojem mišljenju najviše približio pravom odgovoru jest filozof Bruno Latour u nedavnom intervjuu za Le Monde, u kojem je Gretu opisao kao “apokaliptičku figuru”. Potpuno “izvan holivudskih efekata”, filozof je ukazao na pravi, biblijski smisao riječi apokalipsa, govoreći o njoj kao o pozitivnoj i čak “okrepljujućoj” činjenici. Ovdje bih se želio nadovezati na njegovo određenje i nadopuniti ga, također izvan otrcanih “efekata”, i također se oslanjajući na prvotni biblijski smisao, nazivajući osobu o kojoj je riječ proročkom figurom.

U Starom zavjetu postoji riječ koja se često koristi za proroka; to je riječ znamen (heb. mofet, lat. portentum). U svome izvornom smislu, ta riječ u sebi objedinjuje značenja čuda, (kobnog) predznaka/nagovještaja i primjera ili dokaza. To je najočitije u Ezekielu, gdje Gospodin od proroka više puta traži da bude takav znamen za izraelski narod: od njega se traži da opekom i željeznom pločom uprizori buduću opsadu Jeruzalema (4,1–4), da postom i pečenjem pogače na izmetu najavi nestašicu koja će snaći narod (4,9–16), da uzimajući izgnanički zavežljaj i odlazeći u noć nagovijesti izgnanstvo (12,1–17), da kuhanjem mesa i kostiju u loncu prorokuje o nadolazećim strahotama (24,1–14). On slikovito “u malom” pretkazuje – predoznačuje – ono što će se zbiti ako se nešto radikalno ne promijeni i stoga izaziva protivljenje i sablazan u svojih sunarodnjaka, pred koje stavlja nepomućeno zrcalo u koje je neizdrživo gledati. Proroka u tome, pravom smislu riječi ne karakterizira “čitanje budućnosti”, nego to da je samim svojim postojanjem, samim svojim životom nagovještaj i upozorenje, svjedok i primjer, samotni glas u pustinji i žalac kolektivne savjesti, te utoliko “znak osporavan” i “kamen spoticanja”.

Činjenica da se proročki duh imao u današnje vrijeme najopipljivije utjeloviti u mutavoj klinki iz bogate Švedske, koja se odrekla svih pogodnosti što joj pruža visoki standard života kojeg je ta zemlja simbolom zbog nekakve ideje, koja nije čak ni religiozna ideja, može biti puka ironija sudbine ili Providnosti. Ali čak i ako je tako, u svjetlu što ga ta činjenica baca ponajbolje se rasvjetljuje utjecaj što ga ona vrši i reakcije koje izaziva. Na primjer, u tome se svjetlu otkriva da njezino odbijanje putovanja avionom, strogo veganstvo ili odluka da kupuje samo najnužnije potrepštine (“shop-stop”) ne moraju biti tinejdžersko prenemaganje, nego mogu biti, kao što i jesu, upozoravajući znak: ako nastavite ovako, dragi suzemljani, osim šačice bogatih i moćnih ubrzo ćete svi biti prisiljeni snalaziti se s minimalnim, odreći se blagodati benzina, jesti što vas dopadne i ako vas dopadne, disati na škrge, živjeti najasketskijim životom; vi i dalje govorite “Počivaj, jedi, pij, uživaj”, ali bi vam se “još noćas mogla zatražiti duša” (Lk 12,13).

Budućnost kuca na vrata, i to je jedna budućnost bez budućnosti. To nije nimalo ugodno slušati, nikome; zato one u kojima ona ne budi strah i srdžbu, koji smo svi mi ostali, pred njom obuzima osjećaj nelagode i stida. Ali u tom se svjetlu onda pokazuje i da oni i one (čiji broj raste) što izražavaju strah za njezin život možda nisu naprosto “paranoični”. Poznato je kako proroci završavaju. Poznato je da “prorok nikad nije prihvaćen u svome zavičaju” – a možda napose kad je taj zavičaj sâm planet Zemlja, čiju egzistencijalnu ugroženost obznanjuje, mračno blistavo, blagotvorno bolno, posebno i drukčije od svih, Greta Thunberg.

Marko-Marija Gregorić

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More