Goran Paskaljević: Narod smo koji nije u stanju suočiti se s prošlošću

Goran Paskaljević nije otišao u Cannes nego je umjesto toga došao u Zagreb kako bi mogao nazočiti hrvatskoj premijeri svoga filma Kad svane dan.

Taj je srpski kandidat za Oscara sinoć otvorio Festival tolerancije – 7. festival židovskog filma – u dupkom ispunjenoj dvorani Kina Europa. Radnja je fokusirana na život vremešnog glazbenika, Profesora Miše (glumi ga Mustafa Nadarević) koji s više desetljeća zakašnjenja prima posebnu pošiljku: njegov je otac, Židov, zatočen u beogradskom konc-logoru na Starom Sajmištu, prije smrti zakopao u svoju ćeliju kutiju s obiteljskom fotografijom, nedovršenom skladbom i pismom sinu. Pismo otkriva šokantnu istinu koju su Mišini usvojitelji, za koje je cijeloga žiivota mislio da su mu pravi roditelji, od njega pomno čuvali.

– Mene je sramota što Staro sajmište, mjesto na kojem je ubijeno šest i pol hiljada ljudi, danas nije ni na koji način obilježeno, kaže Paskaljević, koji je ovu priču utemeljio na važnom dijelu biografije koscenarista Filipa Davida (s kojim je surađivao na svim svojim filmovima), koji je 1941. kao jednoipolgodišnji dječak iz židovske obitelji povjeren na čuvanje jednoj obitelji na selu. Roditelji su mu se uspjeli spasiti odlaskom u partizane, ali drugi članovi njegove obitelji ubijeni su.

Paskaljević, s kojim smo razgovarali uoči sinoćnje projekcije, opisuje film kao jednostavnu, intimnu priču o čovjeku kojega je spasila jedna srpska obitelj. Ipak, u Srbiji nije prošao bez osuda da je napravio antisrpski film.

– Antisrpski je za njih zato jer ne govori o srpskim žrtvama. Na te gluposti nisam htio ni odgovarati, to je film protiv fašizma, o čemu je, mislim, potrebno govoriti, osobito u ovo vrijeme kad oblici fašizma ponovo preplavljuju svijet, kaže Paskaljević.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More