Golim performansom po prijestolnicama Europe

Mischa Badasyan, 25-godišnji student, želi postati slavni umjetnik i zamislio je da će to najlakše postići ako skine odjeću.

Mischa već neko vrijeme izvodi svoj umjetnički projekt ‘golog’ plesanja u glavnim gradovima Europe, ali zasada bez odgovarajućeg skandala koji bi ga učinio ljubimcem umjetničke scene.

Mischa Badasyan rođen je 1988. godine u SSSR-u kao sin židovskih izbjeglica u Gruziji. U Njemačku se preselio 2008. godine, brzo je naučio jezik i počeo studirati društvene nauke, a u međuvremenu se prebacio na studij povijesti umjetnosti koji studira u Frankfurtu, dok živi u Berlinu i povremeno putuje glavnim gradovima Europe u kojima polugol pleše na stanicama gradskog prijevoza – ako dobije dozvolu gradskih vlasti za svoje performanse.

Ambiciozni umjetnik tvrdi da je njegova ključna tema identitet i njegova (de)konstrukcija, a i sam se nikada nije osjećao “kao kod kuće! pa svoje samofinancirajuće akcije izvodi diljem Europe.

“Umjetnost je proces”, smatra Mischa koji osam sati bez prestanka pleše u svojim polugolim performansima uz objašnjenje kako “radno vrijeme traje osam sati, pa se osam sati može stvarati i umjetnost”. Najviše ga zanima kao će ljudi reagirati na njegov performans i hoće li mu se pridružiti u plesanju.

Badasyan trenutačno izvodi projekt ADBuster u sklopu kojeg, skinutih hlača, na svoje međunožje instalira tablet iznad kojeg nosi majicu s natpisom “tvoja reklama” sa strelicom prema dolje. Doživio je i neke negativne reakcije prolaznika u Rimu, Parizu i Berlinu, kojima mladi umjetnik odgovara riječima da su “plakati koji ih okružuju još više seksualno eksplicitni”.

Njegov je cilj ovu akciju izvesti u svakom glavnom gradu članica Europske unije kako bi usporedio reakcije prolaznika, pa je za očekivati da će se u dogledno vrijeme pojaviti i u Zagrebu.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More