Gola Vlasta Delimar je samo – gola Vlasta Delimar

Vlasta DelimarKao uvod u festival izvedbenih umjetnosti Perforacije, Vlasta Delimar se u srijedu popodne opet skinula gola i jahala konja ispred zgrade HNK, kao što je to učinila u performansu “Lady Godiva” 2001. godine, koji je onda reprizirala glumica Dora Lipovčan 2007. godine, u sklopu jedne druge manifestacije posvećene izvedbenoj umjetnosti. Fora se, rekli bismo, potrošila: ono što je imalo rezona desetljeće ranije, danas odjekuje nekako šuplje, a gola Vlasta na konju je samo – gola Vlasta na konju. Njezin obijesni egzibicionizam nema nam više ništa novo reći.

No, naša najpoznatija performativna umjetnica ne misli tako. Ovog su joj se puta u jahanju pridružili  Milan Božić i Pino Ivančić, a događaj je nazvan Jahači Apokalipse, zar? Da opravdaju to što su Trg maršala Tita u Zagrebu na sat vremena prenamijenili u hipodrom, Delimar i kolege ponudili su javnosti obrazloženje koje prenosimo sa svim pravopisnim i drugim greškama.

“Zar se nećemo nikada riješiti davne Krležine misli o vlastitom narodu kao o nepismenom balkanskom mesu? I koliko će još ovaj narod biti zapušteni narod koji će tonuti u vlastitom blatu? .. srce svoje je opasao remenom taj narod pa ga steže nebi li bolje jaukao, a vrijeme je zauzdao nebi li ga spriječilo da hrli u budućnost
Mjerenje uvijek počinje od neke početne točke. Ako se vratimo na početak, početni položaj vlastite egzistencije  u metafizički status vlastitog duha, hoćemo li se početi mjeriti od početka?
Hoćemo li se uzdignuti iz degradiranog postojanja te apokalipsom osvjetliti naš umni mrak, preskočiti strah od svjetlosti, očistiti u sebi koruptno biće, zaustaviti prema sebi mehaniziranje života, a razrjeđeni život nadopuniti? Koliko nas je analfabetizam uspio unazaditi?
Najniži stupanj ljudske realizacije, GRIJEH,  mi tobože guramo ispred sebe. U daljini, daleko u daljini naziremo kako piše: temelj ljudske zajednice je pravednost. Možda će nas samoprijegor kao čišćenje duha učiniti više mogućim. Da li smo doista prestali jesti sirovo meso? Susret života i bitka dobar je horizont, transparentna egzistencija. Dobro je težiti stalnim slobodama koje mogu dati sve mogućnosti. Igra homunkulusa mogla bi se završiti. Naravno da nećemo dati prednost uniformama i „svečanim koracima” koji nas žele odvesti u neko sumnjivo kolektivno držanje.
Mogli bi svako nepostojanje pretvoriti u zbilju i shvaćati je vrlo ozbiljno.
Neka bude VOLJA NAŠA. Ne osvećujemo se životu. Mi idemo, oči u oči (to znači) u ILUMINACIJU, usuđujemo se gledati u vlastitu svjetlost.
Uostalom dokrajčimo korupciju u nama jer „čeka” nas moralna intaktnost bitka.
Lijepo je drijemati pod svijetlom sunca.”

Vlasta DelimarAko vas je ovo podsjetilo na letke koje vam u kaslić ubacuju volonteri sekti koje vjeruju da smo djeca gmazova iz svemira – niste jedini.

Festival Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti i ove se godine, od 25. do 28. listopada, održava u tri hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Cilj mu je predstaviti neka od najupečatljivijih ostvarenja na području izvedbenih umjetnosti u regiji od strane već etabliranih skupina i samostalnih umjetnika. Izvedbeni će segment predvoditi skupina BADco. s izvedbom Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje. Kompleksnim pitanjem teatra i pokreta za novim društvenim akcijama bavit će se Janez Janša izvedbom Tko je sljedeći?, a duo iz skupine ROOM 100, Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović, drugu godinu za redom donose novu produkciju na Perforacije – Seed, Senka Bulić će predstaviti koncert-predstavu-instalaciju Svršimo s Božjim sudom, Matija Ferlin gostuje s posljednjim u nizu radova iz serije Sad sam, a na rasporedu je i Cabbage Clairvoyant – dijelom performance, a dijelom happening Željka ZoriceDamir Bartol Indoš u suradnji s Tanjom Vrvilo predstavlja novi rad Vodni rat koristeći koncept šahtofona koji se odnedavno nalazi i u službenom fundusu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Više o programu na www.perforacije.org.

 

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More