Gojevićev projekt za osobe s Down sindromom – Granice postoje samo u našim glavama

S prvim danom proljeća koji je ujedno i Svjetski dan poezije svake se godine posebna pažnja daje osobama s Down sindromom jer je ovaj dan ujedno i njihov dan. Prošli se tjedan u Galeriji Kranjčar trebala otvoriti izložba fotografija Roberta Gojevića „Up for Down // Mi odlučujemo“ koja je uslijed širenja pandemije odgođena do daljnjeg. Najavljena je na međunarodnoj stranici World Down Syndrom Day jer donosi dirljivu fotografsku priču o osobama s Down sindromom. Ispričao ju je hrvatski majstor ambrotipije Gojević u suradnji s kustosicom Draženkom Jalšić Ernečić.

Razvojem kolodija kao vezivnog sredstva u fotografiji, tj. razvojem kolodijskog postuka omogućen je razvoj različitih fotografskih tehnika među kojima je i ambrotipija. F. Scott Archer prvi je predložio razvoj i izradu pozitiva koristeći kolodij kao vezivno sredstvo još 1851. godine.

„Ambrotipije su pozitivske kolodijske fotografije na staklu, oštre i fino tonski stupnjevane.“ Miljenko Smokvina, Od dagerotpije do digitalne fotografije

Vrlo zahtjevan proces fotografiranja i izrade fotografija urodio je serijom od 21 + 3 fotografije čime se simbolično naglašava trisomija koja se manifestira kada se jedan od kromosoma umjesto u dva, pojavljuje u tri primjerka. Gojević je za ovu priliku napravio portrete osoba s Down sindromom fotografiravši 21 pojedinačni portret (u što spadaju i portreti dva ljubavna para) i tri portreta majki s djecom. Portrete prate kratke životne priče protagonista koje promatraču omogućuju da sazna neke osobine i crtice iz života portretiranih. Od svojih modela fotograf ne traži savršeno poziranje kao što ne inzistira na „slatkim“ životnim pričama. Dapače, kao što stoji u katalogu izložbe „…život s Down sindromom nije nimalo jednostavan. Djeci s Down sindromom potrebna je posebna pažnja tijekom odrastanja, savjetovanje, različite dodatne mjere, od različitih terapija do posebnog pristupa i metoda učenja.“ Rezultat ovog nepretencioznog porjekta potresan je i autentičan kao što su i ljudi iz kojih je izrastao.

Kristijan Vuković je četverogodišnjak iz Zagreba, fotomodel i maneken koji svojim modnim editorijalima razbija predrasude o osobama s Down sindromom. Prvo je dijete u Hrvatskoj s Down sindromom koje je kročilo modnom pistom i bilo zaštitno lice poznatog domaćeg branda dječje odjeće. Ujedno je i prvo dijete s teškoćama koje se ikada pojavilo u jednoj reklami i na billboard plakatima s djevojčicom Laurom Filipaj iz Rijeke. Kristijan je u svojoj sredini omiljen. Ide u vrtić, radoznao je i razigran dječak, voli plivanje, nogomet i igru glazbenim instrumentima. Treba i voli sve što vole i druga djeca njegove dobi, a to su u redom ljubav, obitelj, prijateljstvo i podrška okoline. Njegov je osmijeh zarazan, a otvoren pristup i nježnost otopit će srce svakog čovjeka koji ga pusti u svoj život. Zato uvijek gledajte srcem i budite otvorenog uma, jer granice postoje samo u našim glavama!

“Beskompromisnost, iskrenost i realizam mokrog kolodija upravo su savršeni alati u prikazivanju stvarnosti Down sindroma i agitiranju u ime društvene inkluzije ovih dragih i toplih osoba. U vremenu kroničnog nedostatka empatije, pomanjkanja osjećaja za drugačije i potrebito, Robert Gojević naglašava kako uključivanjem i podržavanjem različitosti širimo svoje svjetove i postajemo bolje osobe. Prije svega, Gojević nastoji predstaviti stvarno lice osobe s Down sindromom. Sugestivnost ambrotipije njegovo je najjače oružje, a sugestivnost procesa mokrog kolodija uspješno je korištena u naglašavanju različitosti i emocija.”, iz predgovora kataloga Draženke Jalšić Ernečić

Dok na današnji dan s posebnom pažnjom govorimo o prihvaćanju drugačijih, na Novom Zelandu, tijekom divljanja pandemije prouzrokovane koronavirusom, provukao se novi zakon o pobačaju. Novi Zeland tako je postao zemlja s najradikalnijim zakonom o pobačaju. Do nedavno je ograničenje pobačaja bilo do 20. tjedna za djecu s teškoćama, a s novim zakonom produljeno je sve do njihova rođenja. U teškoće spada i Down sindrom, rascjep usne, kriva stopala i brojne druge „teškoće“. Pobačaj na zahtjev bit će dostupan iz bilo kojeg razloga sve do rođenja djeteta, a legalizira se i spolno selektivni pobačaj.

Gojevićeve unikate fotografije na staklu neka nam budu podsjetnik da u prihvaćanju različitosti ne zaboravimo na one koji se tek imaju roditi kao drugačiji.

Anita Ruso

ROBERT GOJEVIĆ (Zagreb, 1968.) Ilustrator, slikar, grafički dizajner, fotograf, kolekcionar starih fotografija 19. stoljeća, osnivač i urednik specijaliziranih on-line / pdf časopisa za fotografiju Bulb (2007-2009) i Blur (2009-2018). Specijalizirao se za najstarije fotografske tehnike i procese sredine 19. stoljeća, proces mokre ploče kolodija (wet plate) na staklu ambrotipije ili metalu ferotipije, odnosno tehnike ispisa kontaktnih fotografskih pozitiva: slanog otiska, albuminske fotografije, cijanotipije, argenotipije (Van Dyke Brown Print) …Nagrađivan je fotograf s nizom grupnih i samostalnih izložbi. Organizira i vodi radionice i predavanja o antiknim fotografskim tehnikama i procesima.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More