14. ZagrebDox: Glazbeni univerzum u šest filmova

Već desetu godinu zaredom u službenom programu ZagrebDoxa (Zagreb, 25. veljače do 4. ožujka; Rijeka 2. do 4. ožujka 2018.) ističe se rubrika Glazbeni globus koja predstavlja najzanimljivija godišnja ostvarenja svjetskog glazbenog dokumentarnog filma. Ove godine pokrovitelj Glazbenog globusa je Addiko Bank Hrvatska.

Šest filmova pokriva područje od klasične glazbe, opere, filmske glazbe do rock turneje i biografskih glazbenih retrospektiva. Film Partitura: O filmskoj glazbi debitanta Matta Schradera progovara o umjetničkoj vrijednosti filmske glazbe i ključnoj umjetničkoj ulozi koju ona ima u stvaranju filma. Kroz pogled najvećih skladatelja filmske glazbe današnjice, poput Hansa Zimmera, Dannyja Elfmana i Johna Williamsa, Schrader nas upoznaje s poviješću filmske glazbe, specifičnostima forme, stvaralačkim procesom i umjetničkom vizijom, dajući tako filmskoj glazbi nov život i svježinu izvan originalnog filmskog konteksta. Ljubitelji filma prisjetit će se klasičnih filmskih ostvarenja Hitchcocka, Spielberga, Nolana i drugih, u kojima je glazbena partitura odigrala upečatljivu ulogu i pomogla im svrstati se u filmski kanon.

Publika će moći vidjeti i dvije filmske retrospektive, odnosno dvije biografije velikih američkih glazbenih umjetnika koji su nas napustili prerano, a predstavljaju dva žanra: jazz i R&B. Na ZagrebDoxu predstavit će se filmovi Whitney: Biti svoja redatelja Nicka Broomfielda i U potrazi za Traneom: Film o Johnu Coltraneu glazbenog dokumentarista Johna Scheinfelda, temeljenom na intervjuima iz posljednjih deset godina glazbenikova života. U filmu će Denzel Washington govoriti umjesto Coltranea.

Poznavateljima opere itekako će zanimljiv biti film Pariška opera francuskog redatelja Jean-Stéphanea Brona. Na moskovskom festivalu osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, pripovijedajući o svakodnevici djelovanja Pariške opere kojom rukovodi ravnatelj Stéphane Lissner.

Film Na cesti slijedi poznatu formu dokumentarca o turneji benda, ovoga puta to je britanska rock skupina Wolf Alice na turneji po svojoj domovini. Film je režirao Michael Winterbottom poznat po nagrađivanom filmu Na ovome svijetu (2002).

Glazbenici, a naročito oni klasičnoga usmjerenja poistovjetit će se s filmom Zadana kompozicija belgijskoga redatelja Brechta Vanhoenackera koji prati dvanaestoro finalista na natjecanju za mlade violiniste Queen Elizabeth 2015. godine.

Glazbeni globus ove će godine u šest filmova obuhvatiti zaista širok glazbeni spektar i tako zainteresirati fanove glazbenika i određenih glazbenih žanrova, kao i one koji se sami bave glazbom, a posebno će privući ljubitelje filma koje zanima filmska glazba te glazbeni dokumentarac kao vrlo popularna forma čemu u prilog govori i činjenica da je Glazbeni globus dijelom repertoara ZagrebDoxa gotovo od samog početka ovog omiljenog filmskog festivala.

Hrabren Dobrotić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More