“Gdje se kupuju nježnosti”: Priča o nasilju, patnji i pokušaju izlaska iz začaranog kruga

"Kad čovjek piše, tekst je živ koliko i stvarnost”, kaže Monika Herceg kojoj je ovo prvo iskustvo s postavljanjem teksta na kazališne daske.

Praizvedba dramskog teksta “Gdje se kupuju nježnosti” autorice Monike Herceg održat će se 15. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Herceg je, naime, jednoglasnom odlukom žirija pobijedila na ovogodišnjem Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu, prvom natječaju te vrste u središnjoj nacionalnoj kući nakon pedeset godina na kojem je ukupno prijavljeno 166 dramskih tekstova.

Drama “Gdje se kupuju nježnosti” prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.

Tekst na scenu postavlja redatelj Rene Medvešek koji je u HNK-u režirao predstavu “Tko pjeva zlo ne misli”. Medvešekova režijska ideja jest da lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri glumice – Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz. U ulozi Majke, kao spone dviju generacija, vidjet ćemo Ninu Violić, moćnu Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu.

Foto: Mara Bratoš

Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

“Moram priznati da nisam očekivala tim koji se okupio oko ‘Nježnosti’. Radi se o našim najboljim glumicama i glumcima, glumačkim legendama već. Isto vrijedi i za tim koji predstavu postavlja. Moram priznati da ne idem na probe. Naprosto mi se čini da je tekst sada njihov, i da moram znati pustiti ga u dobre ruke i vjerovati. A zaista im vjerujem i želim doživjeti to čudo koje se događa na pozornici bez da virim prije. Meni kao piscu ta mogućnost da tekst dobije dimenziju izvan papira predstavlja nešto gotovo nestvarno. Kad čovjek piše, tekst je živ koliko i stvarnost. Sama mogućnost tog izlaska u ljudska usta malo je zastrašujuća, ali i divna u isto vrijeme”, kaže Monika Herceg kojoj je ovo prvo iskustvo s postavljanjem teksta na kazališne daske.

Foto: Mara Bratoš

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More