“Gazda” vas treba

Dugometražni dokumentarac Gazda redatelja Darija Juričana proteklih je godina prolazio kroz niz izazova. “Izazov” je zapravo eufemizam za različite oblike podrivanja, uskraćivanja podrške, cenzure i autocenzure s kojom se nosila ekipa ovog filma o Ivici Todoriću, kralju hrvatskog poduzetništva.

– Najveći lanac kina odbio je prikazati film. Nismo iznenađeni – između dobiti od filma i dobiti od prodaje samo jedne boce Vode s porukom od 15 kuna koju prodaju u svakom kinu izabrali su veći profit. Nemaju obvezu prikazivati film koliko god on bio tražen ili bitan. A imuni su na negativnu kampanju jer su bez premca najveći. Ali postoji neovisna kinomreža i na nju računamo, kaže Juričan, koji u finale realizacije projekta ulazi osokoljen podrškom dijela javnosti koja je grubu verziju filma mogla vidjeti na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu.

Priča o ocu

Bilo bi možda i neprirodno da film koji govori o mračnoj strani kapitalizma pristane na mainstream tretman u multipleksima u kojima bi ga posjetitelji gledali uz bočicu vode s porukom od 15 kuna. Umjesto u multipleksima, Gazda će se zato prikazivati u nezavisnim malim kinima, čak i u mjestima koja nemaju kino dvoranu. Na web adresi https://goo.gl/kJ4Bj2 objavljena je prijavnica na kojoj se mjesta bez kina mogu prijaviti za projekciju filma Gazda.

Pitali smo Juričana što leži u korijenu otpora ovom filmu.

– Agrokor, da bi postao to što je postao, stvorio je veliku mrežu utjecaja i partnerstva i nije mu svejedno da netko sad talasa i kvari sliku o takvom jednom gazdinstvu od formata, kaže Juričan.

Najveći problem redatelj vidi u cenzuri na koju je nailazio snimajući ovaj film, potaknut iskustvom njegovog oca, dugogodišnjeg zaposlenika u tvrtki Ivice Todorića.

Sve o mrkvi i batini

– Najgora cenzura je ona u glavi – autocenzura. Drugi problem je bio strah – “ne bih se htio zamjeriti najvećem od najvećih.” Razgovarali smo s poduzetnicima koji su surađivali s Agrokorom, čuli smo sve što smo trebali čuti o mrkvi i batini i stavili sve u film. Nekoliko institucija nam je odbilo dati tražene informacije i prepustili su tijelu višeg stupnja da arbitrira. A to traje, i duže od godinu dana i tako zapravo rade štetu i nama, ali i cijelom sistemu, kaže redatelj koji je prvu pozivnicu za premijeru filma, kako se i priliči, poslao protagonistu, Ivici Todoriću.

Premijera filma bit će u utorak, 4. 10. 2016. u 19,30 u zagrebačkom kinu Europa. Film je, za razliku od testne projekcije u Motovunu, dulji za cijelo jedno poglavlje od desetak minuta. Hoće li se Gazda odazvati?

– Gazda da bi bio gazda mora ponekad dozvoliti nestašnoj djeci da se igraju. Gazda zna da sve ima ograničeni medijski rok trajanja i da je sutra novi dan za novu akviziciju i nova partnerstva, odgovara Juričan.

“Gazda” u svim knjižnicama

Film Gazda dobio je potporu HAVC-a i Zaklade Kultura nova. Ali to nije bilo dovoljno da se film dovrši, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja. Prvotni cilj od 3000 $ dostignut je već u dva i pol dana. Film je do ovog trenutka sponzoriralo 140 ljudi, a novi cilj je 6000 $.

Film će pratiti i knjiga Gazda, za koju ekipa filma trenutno prikuplja donacije.

– Smatramo da upute kako se postaje Gazda u Hrvatskoj moraju u tiskanom obliku biti javno dostupne, kaže Juričan.

Za prvo izdanje knjige dovoljno je tisuću dolara; tim iznosom pokrili bi se troškovi tiska. Kad bude objavljena, sve knjižnice u Zagrebu dobit će besplatni primjerak. Radit će se i na tome da knjigu besplatno dobiju i sve knjižnice u Hrvatskoj.

– Crowdfunding kampanja za projekt Gazda (film, kinofond, knjiga) istječe u srijedu, 28. 9. 2016. u devet ujutro. Dotad svi imaju priliku sponzorirati projekt, a svako sponzorstvo se nagrađuje, poručuje Juričan.

https://www.indiegogo.com/projects/gazda#/

Evo i trailera.

https://www.youtube.com/watch?v=x4DKsWAyu90

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More