Fotografiranje fotografiranja: Parazitiranje na prizorima sreće

Antun MaračićIzložba Antuna Maračića Tunje, pod nazivom Parazitiranje na prizorima sreće, otvara se u galeriji Greta u ponedjeljak, 29. listopada, u 20 sati.

Antun Maračić autor je mnogih tekstova o umjetnosti – recenzija, kritika, polemika, eseja – objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku, u specijaliziranim revijama za kulturu i umjetnost, a napisao je i brojne predgovore u izložbenim katalozima drugih umjetnika.

Ostvario je i veći broj televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima te objavio nekoliko knjiga. Osmislio je i postavio brojne samostalne i skupne izložbe drugih umjetnika. Njegovi radovi nalaze se u mnogobrojnim muzejskim zbirkama, a za svoj rad nagrađen je i mnogim nagradama.

‘Izlažem seriju snimanja vjenčanih prizora, samostvaranih idiličnih slika, bajkovitih autosugestija mladenaca svih fela i pripadajućih šarenih svata. Ne znam kako drugdje, ali ovdje u ovom Gradu-kulisi ta je aktivnost jako zastupljena: dolaze odsvakuda, žene se masovno i dokumentiraju to tako javno egzibicionistički: eksploatiraju skaline, fontane, stupove, arkade, a onda more, žale, čak i juga i polunevere kako bi se zabilježili u najstereotipnije sretnom izdanju, no ne i bez bizarnih invencija. Čitave čete snimatelja statičnih i pokretnih slika, koje su ujedno i režiseri, koreografi, scenografi… angažirane su na tim poslovima koji se rascvjetavaju vikendima, a mladenci i pratnja bezpogovorno pokorno slijede njihove upute. Pa se tako ljube, kleče, skaču, umaču se u more ne žaleći vjenčanica i smokinga… Ima tu i simpatičnih eskapada, čak i istinske dirljive poetičnosti mimo one prizemne planirane.

Već koju godinu nalijećem na te prizore, fasciniram se i parazitiram na njima, snimajući ih preko ramena samih snimatelja. To mi je jako važno da je, uz sam motiv u užem smislu, obuhvaćena cijela organizacija prizora, tj. da fotografiram fotografiranje. Snimam doduše i scene koje službeni fotograf ne tretira. To su one situacije prije i poslije: stizanje na lice mjesta, nevolje s visokim petama i neprimjereno dugim haljinama, asistencija mladenkama pri rasprostiranju velova i slično te cijeđenja mokrih vjenčanica nakon morskih seansi’, objasnio je Antun Maračić.

Izložba će biti postavljena u zagrebačkoj galeriji Greta, Ilica 92, do 4. studenog.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More