FOTO: Velebni dizajn kambodžanskog instituta za genocid

Sleuk Rith Institute
Arhitektonski studio Zaha Hadid objavio je planove za novi Sleuk Rith Institut, kambodžanski istraživački centar za genocid sastavljen od pet isprepletenih drvenih tornjeva.

Centar će biti dom cjelokupne arhive Dokumentacijskog centra Kambodže, neprofitne organizacije koja čuva spomen na zločine koje su Crveni Kmeri proveli u toj državi sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Inspiriran drvnom angkorijskom arhitekturom, tornjevi će imati između pet i osam katova te će sadržavati mnoštvo geometrijskih oblika ugrađenih u međusobno povezane unutarnje i vanjske prostore.

Dizajn instituta organiziran je kao pet drvenih struktura koje su pri svom dnu međusobno razdvojene, ali se s visinom isprepliću i povezuju u jednu cjelinu. Svaka od ovih pet zgrada imat će drugačiju funkciju: Sleuk Rith Institute; knjižnica koja sadrži najveću kolekciju dokumenata vezanih za genocide u Jugoistočnoj Aziji; škola čiji će polaznici učiti o genocidu, konfliktima i ljudskim pravima; centar za istraživanje i arhiviranje koji utječe na nacionalnu i regionalnu politiku i diskurs; multimedijalni centar koji stoji na raspolaganju kako institutu, tako i lokalnoj zajednici.

Institut će biti izgrađen južno od centra Phnom Penha, na mjestu postojeće Boeung Trabek srednje škole koja je napuštena nakon što škola je preseljena na novu lokaciju, a koja je služila kao preodgojni kamp tijekom režima Crvenih Kmera – baš poput mnogih škola u Kambodži – što ovu lokaciju čini i više nego prigodnom za mjesto budućeg instituta.

Izgrađena od drva iz održivih izvora, suženi donji dio kompleksa pruža hlad na nižim katova, dok će gornje katove od sunca štititi žaluzine. Ostali pasivni elementi dizajna uključuju toplinsku tampon zonu, sustav za pročišćavanje otpadnih voda te, između ostalog, solarne panele na krovu. Posjetitelji će povišenom kompleksu pristupiti preko uzdignutog nasipa iznad reflektirajućih bazena koji su dizajnirani kako bi građevinu zaštitili od sezonskih poplava.

Prilikom dizajniranja zgrade Zaha Hadid Architects surađivali su s aktivistom za ljudska prava te istraživačem zločina Crvenih Kmera, Youk Chhangom, kako bi zajedno osmislili zgradu koja odražava bogatu kulturnu povijest Kambodže te redefinirali tradicionalni pristup komemorativne arhitekture.

Kompleks je već dobio građevinsku dozvolu te će s izgradnjom započeti početkom iduće godine. Prostirat će se na ukupnoj površini od 4800 kvadratnih metara, a završetak izgradnje planiran je 2016. godine.

KH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More