FOTO: Ovo su finalisti 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Na peti po redu natječaj Organa Vida, godišnjeg međunarodnog festivala dokumentarne fotografije koji se od 2009. godine održava u Zagrebu, ove se godine prijavilo 390 fotografskih projekata s više od pet tisuća fotografija iz 49 zemalja. Natječaj je trajao od 18. ožujka do 15. svibnja, a najviše prijava pristiglo je iz Hrvatske, Velike Britanije, Srbije, Bangladeša, Indije, Italije, Njemačke, Japana i SAD-a.

Wasif Munem (Bangladeš), Matjaž Brulc (Slovenija), Boris Cvjetanović (Hrvatska), Ivana Tomanović(Srbija) i Petra Belc (Hrvatska) odabrali su 10 projekata koji će biti izloženi na 5. Međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida u Galeriji Bačva (HDLU) te dodatnih pet projekata koji će uz finaliste biti objavljeni u festivalskom katalogu.

Finalisti 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida su Jeppe Bøje Nielsen (Danska), Kai Löffelbein (Njemačka), Sarker Protick (Bangladeš), Venetia Dearden (Velika Britanija), Asmita Parelkar (Indija), Mario Pućić (Hrvatska), Maite Caramés (Španjolska), De Schampheleer Franky (Belgija), Justin Barton (Velika Britanija), Michele Palazzi (Italija).

“S obzirom na činjenicu da je Organ Vida načinio tematski zaokret u definiranju karaktera festivala te se od ove godine održava pod egidom umjetničke dokumentarne fotografije, propozicije ovogodišnjeg natječaja bile su u odnosu na one prethodnih godina znatno određenije, no unutar tog konteksta istovremeno i interpretativno vrlo široke.

Tema ovogodišnjeg festivala, Prostori, rezultirala je tako između ostalog mnoštvom projekata koji su se prostorima bavili u doslovnom smislu i na vrlo sličan način, stoga je upravo bogatstvo mogućih interpretacija bilo jedna od crvenih niti kojima se ovogodišnji žiri vodio pri odabiru projekata, ne ispuštajući pritom iz vida one projekte koji su se unutar tradicionalnijeg dokumentarističkog pristupa temi istakli svojom izvedbenom izvrsnošću.

Priče ovogodišnjih finalista opisuju tako širok luk – od intimnih prostora osobnih patnji (Sarker Protick) i presjecišta kolektivnih čežnji i vjerovanja (Jeppe Bøje Nielsen), do nepoznatih lokacija u čijim se prostorima odlučivalo o budućnosti čovječanstva (Justin Barton), heterotopija čije bilježenje daje glas onima čije zarobljeništvo svjedoči o našim slabostima i paradoksima (Asmita Parelkar) do prostora čija se tradicionalna vizura bespovratno mijenja uslijed novih ekonomsko-političkih odnosa (Michele Pallazi).

Uz deset finalista, katalog festivala pružit će prostor za predstavljanje dodatnih pet projekata koji su privukli (emocionalnu i estetsku) pažnju žirija, te svojom formom i sadržajem dodiruju granice dokumentarne fotografije. Njihovi autori su Mario Wezel (Njemačka), Boštjan Pucelj (Slovenija),Michel Lebelhomme (Francuska), Dusan Rajić (Srbija) i Bartram Chloe (Australija).
Finalni odabir u tom je smislu moguće čitati kao dvojaku refleksiju: s jedne strane on odražava objedinjeno razmišljanje i afinitete članova žirija, a s druge odabranim se radovima nastojao pružiti uvid/presjek u današnju umjetničku dokumentarnu fotografiju – locirati neuralgične točke suvremenosti u kontekstu prostora kao i trendove na polju formalnih i vizualnih fotografskih postignuća”, izjavio je žiri 5. Međunarodnog festivala Organ Vida.

Na peti po redu natječaj Organa Vida prijavilo se 390 fotografskih projekata s više od 5 tisuća fotografija iz 49 zemalja. Natječaj je trajao od 18. ožujka do 15. svibnja, a najviše prijava pristiglo je iz Hrvatske, Velike Britanije, Srbije, Bangladeša, Indije, Italije, Njemačke, Japana i SAD-a.

Peto izdanje međunarodnog festivala Organ Vida održat će se od 16. do 21. rujna u Galeriji Bačva i kinu Europa, a organizatori festivala najavljuju izvrstan program.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More