FOTO: Pogledajte tko su pobjednici ovogodišnjeg Rovinj Photodaysa

Proteklog se vikenda, šestu godinu zaredom, u rovinjskom dizajn-hotelu Lone održala svečanost proglašenja pobjednika i dodjele nagrada godišnjeg natječaja Rovinj Photodays, kojim se nagrađuje suvremeno fotografsko stvaralaštvo.

Na ovogodišnje izdanje natječaja pristiglo je ukupno 7500 fotografija, a o najuspješnijima je odlučivao međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali Michael Diemar (galerist sa sjedištem u Londonu, kustos, kolekcionar i predavač), Žarko Vijatović (fotograf i povjesničar umjetnosti) te Goran Trbuljak (konceptualni umjetnik, snimatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti), dok je predsjednica žirija bila ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, kustosica, dokumentaristica i povjesničarka umjetnosti Markita Franulić.

U kategoriji najboljih fotografskih publikacija iz prethodne godine pobjedu je odnio Nenad Šaljić dok je u kategoriji modna fotografija najboljom proglašena Maja Jokić, kojoj je ovo prva pobjeda. Pobjedu u kategoriji pejzaža, koja je ujedno i kategorija s najvećim odazivom autora, odnio je Mario Pućić, a jednako popularna kategorija bila je arhitektura u kojoj je pobijedio Bojan Mrđenović. Pobjednica u kategoriji primijenjene fotografije je Barbara Šarić.

Mario Topić, prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarne fotografije ove je godine u istoj kategoriji ponovno odnio pobjedu svojim dokumentarnim projektom Život s kroničnom depresijom, bilježeći intimu i svakodnevicu obilježenu depresijom. U kategoriji akt/tijelo, pobjedu je odnijela Nives Milješić fotografskom pričom o sebi i svojoj majci, dok je Nikola Šerventić pobjednik kategorije portret.

Prestižnu nagradu za najbolji umjetnički projekt osvojio je Davor Konjikušić. “Genogram kao serija obiteljskih fotografija, pejzaža, odnosno mjesta koja gledam pasivno sa strane i s vremenskom distancom od skoro 20 godina nije fotografska serija. Za mene je to proces, defragmentiranje prošlosti, procesuiranje i na kraju suočavanje kroz samu činjenicu da posve intimnu priču izlaganjem činim javnom”, stoji u autorskom komentaru nagrađenog rada.

U sklopu svečane dodjele nagrada dvojici autora Zvonimiru Baričeviću i Miljenku Smokvini dodijeljena su posebna priznanja za doprinos u fotografiji, dok je fotografu Josipu Klarici uručena nagrada za životno djelo.

Inače, svi radovi pobjednika i finalista ulaze u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt te su dio putujuće izložbe, koja će sljedeće predstavljanje imati upravo u toj kulturnoj instituciji u rujnu.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More