FOTO: Otac fotografirao svijet svog autističnog sina

Timothy Archibald započeo je s fotografiranjem svog sina Elijaha kad mu je bilo 5 godina, a cilj mu je bio da serijom fotografija koju je nazvao Echolilia dokumentira često bizaran i nerazumljiv svijet svog sina. No, ovaj se projekt pretvorio u nešto puno više.

Elijah je autističan, ima potrebu za ponavljanjem radnji, voli mehaničke objekte i socijalno je zatvoren, a njegov otac Timothy započeo je sa zabilježavanjem ovih nerijetko iritantnih navika i rituala čisto zbog dokumentacije istih. Fotografije je pokazao stručnjacima za ponašanje koji su mu potvrdili Elijahovu dijagnozu.

Bilo kako bilo, Timothy nije želio da fotografska veza između oca i sina bude održiva samo u svrhu dokumentacije, pa se Echolilia pretvorila u trogodišnju suradnju. Ovaj termin opisuje ponavljanje uobičajeno među oboljelima od autizma, a svrha ovih fotografija je uhvatiti samu srž ponavljajućih rituala svog sina.

Nakon nekog vremena, Elijah više nije želio biti subjekt, već je uživao u sudjelovanju. Kada mu je Timothy pokazao jednu od snimljenih fotografija, Elijah je predložio da je ponove na drugačiji način ili na drugom mjestu. Elijah je postao sve zainteresiraniji za ovaj projekt te je pomagao u organiziranju lokacija i poza.

Timothyjev projekt Echolilia pomogao mu je u razumijevanju situacije, njegove uloge kao oca, ali ono najvažnije – u razumijevanju različitosti svog sina. Te navike koje su ga isprva izluđivale mijenjale su se u fotografijama. U Echoliliji, otac i sin stvaraju vlastiti vizualni jezik, zahvaljujući kojem mogu komunicirati jedan s drugim kada ne postoje riječi koje bi obojica razumjeli. Štoviše, Elijah prima pozitivnu pozornost za svoje rituale, može dijeliti nešto sa svojim ocem, a čak je i sam počeo fotografirati.

KH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More