FOTO: Lusteri od recikliranih dijelova bicikla osvetljavaju turobni betonski podvožnjak

Turobni komad infrastrukture u San Antoniu u Teksasu nedavno je postao kulturni hotspot zahvaljujući umjetnicima Joeu O’Connellu i Blessing Hancocku koji su tamo, ispod podvožnjaka, instalirali seriju od šest lustera.

Projekt po imenu Ballroom Luminoso osvjetljava ovo donedavno rijetko posjećivano mjesto uz pomoć šarenih LED svjetala filtriranih kroz kuglasti kavez napravljen od recikliranih dijelova bicikla i za ovu potrebu izrezanih dijelova čelika, pa se tako stvaraju siluete koje objedinjuju povijest ovog područja, ali i njegovu progresivnu budućnost.

Šest lustera u ovoj nekonvencionalnoj balskoj dvorani uglavnom su načinjeni od zupčanika različitih veličina koji su zajedno formirani u primamljiv geometrijski uzorak. Tijekom dana, ispolirani zupčanici svijetle romantično industrijskim notama, tjerajući prolaznike da se zaljube u estetiku ovih čeličnih dijelova. No, tijekom noći sjene koje su uvećane i projicirane na betonske površine podvožnjaka naglašavaju njihovu umjetničku auru, pojavljujući se gotovo kao stilizirani prikazi prirode.

Štoviše, na dnu svakog lustera nalazi se unikatni čelični medaljoni u kojima su izrezbareni oblici koji se “poigravaju ikonografijom La Loterie, koja je postala kamen temeljac latino kulture”, stoji u objašnjenju ovog rada koji na neki način odaje počast lokalnom latino nasljeđu.

“Koristeći tradicionalne figure poput La Escalere (ljestve), La Rose (ruža) i La Sandie (lubenica), ova djela aludiraju na poljoprivredna korijena susjedstva i hortikulturna dostignuća. Svaki od ovih likova zaigrano vozi bicikl, što djeluje kao metafora za ekološki napredak susjedstva, njegove konkurentne eko-restorane i razvijajuću kulturu bicikliranja”.

 

KH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More