FOTO: 8 najspektakularnijih knjižnica na svijetu

Knjižnica
Prve su se knjižnice javile s pojavom pismenosti. Ostatci najstarijih knjižnica otkriveni su arheološkim istraživanjima u sumerskome gradu Nipuru (oko 3000. prije Krista).

Humanizam i renesansa donijeli su procvat knjižnica na Zapadu. Uz mnogobrojne privatne osnivale su se prve javne knjižnice, a posljednjih se deteljeća pazi ne samo na sadržajnu građu, već i na arhitekturu zgrada u kojima se vrijedni zapisi čuvaju. S tim na umu donosimo vam pregled osam najspektakularnijih knjižnica na svijetu!

1/ Nacionalna knjižnica Kine, Peking

Ova knjižnica sadrži više od 31 milijun predmeta uključujući knjige, kinesku literaturu i povijesne dokumente. Ova knjižnica ujedno je i najveća u Aziji te jedna od najvećih u cijelome svijetu – mogli bismo je proučavati danima i još uvijek ne bismo otkrili baš sve što nudi.

National Library of China, Beijing
National Library of China, Beijing

 

2/ Beinecke knjižnica svezaka i rijetkih knjiga, Connecticut

Iako je ova knjižnica svezaka trenutačno zatvorena zbog sveobuhvatne renovacije, ako se nađete u tom dijelu grada moći ćete ju posjetiti već u rujnu ove godine i provjeriti zbog čega je dospjela na ovaj popis. Mramorna vanjština štiti vrijedne materijale od izravnog izlaganja sunčevom svjetlu, a stakleni spremnici koji čuvaju najvrjednije knjige nude klimatizacijsku zaštitu, ali i onu protiv nestašnih prstiju znatiželjnih posjetitelja.

Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Connecticut
Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Connecticut

 

3/ Gradska knjižnica u Stuttgartu, Njemačka

Ovo je zaista jedna od najvećih knjižnica koju odlikuje i neobična konstrukcija: prva četiri kata knjižnice standardnog su oblika zgrade, no gornjih pet katova tvore piramidu sa staklenim vrhom. Iznutra je jednako predivno dizajnirana, a plave fotelje koje se nalaze posvuda izgledaju kao savršeno mjesto za relaksaciju uz dobru knjigu u rukama.

Stuttgart City Library, Germany
Stuttgart City Library, Germany

 

4/ Rand Club čitaonica, Johannesburg

Iako je ova knjižnica rezervirana isključivo za članove Rand kluba, sadrži više od 10 tisuća knjiga, časopisa, novina i nezamjenjivih artefakata. Da se barem možemo neprimjetno uvući unutra i pročitati neke od njezinih dragulja!

The Royal Portuguese Reading Room, Brazil
The Royal Portuguese Reading Room, Brazil

 

5/ Gradska knjižnica u gradu Adelaide, Australija

Ova knjižnica dom je desecima tisuća knjiga, ali i izvrsnoj arhitekturi: strop je staklena kupola kroz koju prirodno svjetlo dopire u svaki kutak knjižnice i posjetiteljima pruža dašak vanjskog svijeta bez da zapravo moraju izići vani.

Rand Club Reading Room, Johannesburg
Rand Club Reading Room, Johannesburg

 

6/ The Royal Portuguese čitaonica, Brazil

Ova južnoafrička knjižnica dovršena je 1887. godine i sadrži više portugalskih djela nego u bilo kojem drugom kutku svijeta izvan Portugala. Riječ je o zaista prekrasnoj zgradi s nekim iznimno rijetkim radovima poput raskošnog lustera ili željeznog stropa.

Adelaide City Library, Australia
Adelaide City Library, Australia

 

7/ National Art Library, London

Ako volite umjetnost, onda će vas oduševiti National Art Library u Kensingtonu. U svojoj kolekciji imaju razna djela o svim oblicima umjetnosti, od likovne preko tekstilne umjetnosti i drvenarije do skulptura. U njoj se nalazi i regularna literatura, ali neke od knjiga same u po sebi umjetnička djela i nisu dostupna za pregledavanje i čitanje.

National Art Library, London
National Art Library, London

 

8/ Knjižnica Trinity sveučilišta, Dublin

Knjižnica irskog sveučilišta Trinity sadrži najveću kolekciju znanstvene literature u toj zemlji, ali je i najveći arhiv pravnih dokumenata u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. Godišnje primi preko 100 tisuća novih radova, što bi vas doživotno zaokupilo u slučaju da se odvažite na proučavanje svakog od pristiglih dokumenata.

Trinity College, Dublin
Trinity College, Dublin

Iako postoji na stotine vrijednih i važnih knjižnica diljem svijeta, ovaj vam popis može poslužiti kao odlična polazna točka za planiranje idućeg putovanja. Štoviše, ako odlučiti posjetiti svaku knjižnicu s ovog popisa, posjetit ćete (gotovo) sve kontinente.

Koja je najljepša knjižnica koju ste vi posjetili? Otkrijte nam svoje favorite u komentarima!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More