Finska metal atrakcija Amorphis u zagrebačkoj Tvornici kulture

AmorphisAmorphis dolaze iz Finske i svoju karijeru su započeli kao death metal bend, no ubrzo su počeli mijenjati i metamorfozirati glazbene stilove prošavši od klasičnog death metala preko doom, progressive, folk, i gothic metala, do psihodeličnog i atmosferskog rocka, no uvijek zadržavši svoj prepoznatljiv zvuk.

U jesen 1990., se dva osnivača benda, gitarist Esa Hlopoinen i bubnjar Jan Rechberger udružuju snage s gitaristom-pjevačem Tomi Koivusaari i basistom Olli – Pekka “Oppu” Laineom i ostavljaju svoj ​​trag na nastajanju finske death metal scene. Ubrzo su postavili nove horizonte i  od samog su početka Amorphis odlučili ne slijediti ničiju viziju, osim svoje i bez obzira na sve uspone i padove nikada ne pristaju na kompromise.

Izvedenica iz riječi “amorfni”, a što znači bez utvrđenog oblika, pokazao se kao najbolji izbor naziva benda i prije nego što je to itko mogao zamisliti kroz kakav će glazbeni put bend proći.

Iako ga je s pravom zasjenio kasniji rad grupe, deklarativan debi album Karelian Isthmus objavljen 1993., predstavio je mnoge od elemenata koji će uskoro postati zaštitni znaci benda. Iako je Karelian Isthmus dobio ime prema finskoj bojišnici, njegovi tekstovi prožimaju univerzalne teme ratovanja i religije, oslanjajući se na keltsku mitologiju, a ne na tradiciju zavičaja grupe Amorphis.

Veličanstveni doom rifovi u kombinaciji s konciznim folk gitarskim vodstvom i atmosferskim klavijaturama ih razdvajaju od mnogih svojih suvremenika i nude uvid u buduću veličinu benda. U posljednjih nekoliko godina, pjesme s debitantskog albuma ponovno su uvrštene u setlistu Amorphisa na nastupima uživo, neprimjetno se stapajući u svojim novim verzijama sa kasnijim radovima benda.

Sa svojim drugim izdanjem, Tales from the Thousand Lakes koji je konceptualni album temeljen na finskom nacionalnom epu Kalevalu, kao i većina kasnijih Amorphis albuma, Amorphis naglašavaju finsku baštinu, stvarajući monumentalni album sa kojim postavljaju malu nordijsku zemlju na kartu progresivnog metala. Taj album se i danas smatra “all-time” klasikom. Iako još uvijek snažno ukorijenjeni u death metal tradiciji, to izdanje iz 1994. se proširilo i izvan uobičajenih okvira žanra. Najsmjeliji korak prema novom smjeru je dodatak čistih vokala tipičnim death metal growl vokalima, a koje je odradio Kyyria Ville Tuomi.

1995. se Amorphisu pridružuje pjevač Pasi Koskinen. Album Tuonela, objavljen 1999. godine je nedvojbeno najviše fokusirani album od četiri albuma koje je Amorphis snimio sa Pasijem. Growl vokali postaju rijetki, a sam album sadrži samo jednu “pravu” metal pjesmu, Greed koja započinje sa Indian – style uvodom u izvedbi Tomija na sitri. U ostalim pjesma se pojavljuju instrumenti poput saksofona i flaute u izvedbi svjetske glazbene legende Sakari Kukko, Piirpauke, dok pravu poslasticu predstavljaju sint dionice u izvedbi Santeri Kallio, koji dolazi iz benda Kyyria. No, ipak su gitarske dionice odlučujući element koje su očito inspirirane Pink Floydom, U2 i The Fields Of The Nephilim, sa opsežnim korištenjem “delay“ efekta koji su Amorphis tada prvi put koristili, a koji su postali sastavni dio njihovog zvuka.

Album Am Universum iz 2001. je proglašen za Amorphisov najpsihodeličniji album i njim završena duga Amorphisova veza sa Relapse Recordsom koji su 2003. objavili još retrospektivni album Chapters koji uključuje DVD s videima od Black Winter Day do Alone.
Amorphis je 2002. snimaju obradu finskog pop hita iz 1976. Kuusamo pjesmu za soundtrack filma Menolippu Mombasaan, a  što je do danas ostala jedina njihova pjesma na materinskom finskom jeziku.

2003. objavljuju album Far from the Sun koji ne prolazi dobro što rezultira sa otkazivanjem američke turneje, a na kraju i odlaskom pjevača Pasia.

2005. dolazi novi pjevač Tomi Joutsen, a Amorphis potpisuju za prestižnu metal diskografsku kuću Nuclear Blast. Metamorfoza glazbenog izričaja se nastavlja, ovoga puta sa povratkom u metal vode, a što je rezultiralo uspjehom pa su tako albumi Eclipse (2006.), Silent Waters (2007.) i Skyforger (2009.) dostigli zlatnu tiražu u Finskoj, a što je uslijedilo povećanjem fanova širom svijeta. 2009. Amorphis na turneji snimaju svoj prvi live DVD Forging the Land of Thousand Lakes na kojem se nalazi i dokumentarni film o grupi nazvan Tales from the 20 Years.

Posljednji, jedanaesti studijski album Amorphisa nazvan Circle je objavljen u travnju 2013. a Tomi Joutsen o albumu kaže; “Krug predstavlja cjelovitost. U davnini, kada je bilo nešto posebno za pričati, mudri ljudi su sjedili u krugu, ali nisu uvijek svi  bili pozvani da im se pridruže. No, u ovoj priči, protagonist je bio pozvan da se pridruži mudracima u krugu.” Za tekstove je bio zadužen Pekka Kainulainen koji sa amorphisom surađuje od albuma Silent Waters iz 2007. Tekstovi ovoga puta nisu bazirani na epu Kalevala već su originalnog karaktera, no ponovo bazirani na finskoj mitologiji, spiritualizmu kroz priču o preživljavanju.

Amorphis će u sklopu turneje Circle World Tour nastupiti u četvrtak 20. ožujka u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

Kao predgrupu na svojoj turneji su Amorphis odabrali mladi doom metal bend Hamferð sa Farskih Otoka. Hamferð je 2010. proglašen najboljim mladim bendom na Farskim Otocima, a 2012. je u istom izboru, na tamošnjem Planet Awardsu, osvojio nagradu u kategoriji ‘Band of the Year’. 2012. Su pobijedili na Wacken Metal Battleu, natjecanju mladih bendova na najpoznatijem svjetskom metal festivalu Wacken Open Air. Hamferð postoje od 2008., a do sada su objavili album Evst, koji je izašao krajem prošle godine.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati a cijena ulaznice iznosi 160 kn u pretprodaji i 190 kn na ulazu. Pretprodajna mjesta u Zagrebu: Dirty Old Shop – Tratinska 18, Kloto – Masarykova 14, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 37, Dallas Music Shop – Tkalčićeva 7, Dancing Bear – Gundulićeva 7. Dallas Music Shopovi Rijeka – Splitska 2A, Zadar – Široka ulica 2, Šibenik – Kralja Tomislava 4, Split – Narodni Trg 14, Ticket 4 You – www.ticket4you.org, Eventim sistem, www.eventim.hr. Rezervacije: rezervacije@twilight-mag.net

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More