Filmski kviz: Koliko poznaješ najveće domaće kino-hitove?

Imamo dvadeset pitanja o najpoznatijim hrvatskim fimovima, od Brešanovih komedija, preko ratnih tragedija sve do hitova koji su oduševili najmlađe gledatelje.

Sudeći po listi najgledanijih hrvatskih filmova od osamostaljenja do danas, na kojoj smo bazirali naš filmski kviz, recept za komercijalni uspjeh prilično je jasan – komedije Vinka Brešana te priče o Kušanovu Koku i Šegrtu Hlapiću Ivane Brliž-Mažuranić ono su što publika najviše voli i gleda u kinima.

Već pune 24 godine s trona najgledanijih hrvatskih filmova nitko ne može zbaciti komediju Kako je počeo rat na mom otoku, koja je u svom prvom pohodu na domaća kina privukla više od 338 tisuća gledatelja. Dugometražni crtani film “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” prvo je u kina privukao gotovo 230 tisuća gledatelja, a onda završio na videokazetama svih domaćinstava s barem jednim djetetom. Na trećem mjestu najgledanijih nalazi se hrvatsko-srpsko-slovensko-makedonska koprodukcija “Parada” koju je u domaćim kinima pogledalo nešto više od 165 tisuća gledatelja.

Sjećate li se kino-hitova domaće produkcije i znate li ih uopće nabrojati dvadeset? Ako ne, ovaj perolaki filmski kviz može vam poslužiti kao odlična filmska preporuka, jer su svi filmovi, osim popularnog, ali pomalo slabašnog “Larina izbora”, redom nagrađivani i okrunjeni priznanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Sretno!

 

Više Arteistovih kvizova pronađi ovdje

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More