Film ‘Po čovika’ na 10. Festivalu mediteranskog filma

Mjesto u Dalmatinskoj zagori, jesen 1991. Desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko vraća se kući nakon što je protekla tri mjeseca proveo u srpskom koncentracijskom logoru iz kojeg je pušten zahvaljujući razmjeni vojnika.

Ne znajući kako će njihov ponovni susret izgledati, Mia je prestrašena. Čula je da u logoru muče ljude i “spajaju ih na struju ki Betmena”. Njena strahovanja se dijelom i obistine. Otac kakvog pamti sada je samo “po čovika”, potpuno je izobličen i opasno pothranjen, jedva da daje dojam ljudske osobe, reagira plaho na svaki jači zvuk.

Radnja je ovo kratkometražnog filma ‘Po čovika’ koji je, prema kratkoj priči Maje Hrgović, snimila redateljica Kristina Kumrić. Film se prije dvije godine snimao u dalmatinskom zaleđu, na lokacijama sela Bilići i Unešić.

Podsjetimo, riječ je projektu koji je pobijedio na natječaju ‘Jedna priča iz Domovinskog rata’ kojim su Ministarstvo branitelja, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih pisaca, HRT i Vukovar film festival htjeli kroz audiovizualnu kulturu promicati vrijednosti Domovinskog rata. Svoju svjetsku premijeru film je imao na važnom i prestižnom međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Kristina Kumrić (1975) skrenula je na sebe pažnju 2008. godine kad snimila “Welcome to Igrane”, koji je dobio više nagrada. “Po čovika” je njen prvi igrani film u kojem je priča izložena kroz dječje oči, dinamičnom kamerom i s puno uskih planova koji ostavljaju impresionistički dojam i više sugeriraju nego što otkrivaju. Taj “dardenovski” stil Kumrić provodi dinamično i vrlo vješto, a pri tom joj je od pomoći glumica Janja Avdagić koja je oduševila u ulozi 10-godišnje Mie.

Priča “Povratak”, prema kojoj je nastao scenarij za “Po čovika”, integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je scenaristica Maja Hrgović 2015. nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

“Rad na scenariju bio je posve netipičan: priču o djevojčicama čiji je otac pušten iz logora na razmjeni zarobljenika uzela sam iz života, filtrirala je kroz fikciju i zatim vratila u život ovim filmom koji je tako divno prokrvljen, koji pulsira. Bilo je to emocionalno iscrpljujuće iskustvo, ali u svakom trenutku vjerovali smo u priču, to je jedna od onih malih, a velikih, koje zaslužuju – zahtijevaju – da se ispričaju”, kazala je Hrgović uoči premijere u Torontu.

Splitska publika ima priliku pogledati film u sklopu aktualnog, 10. po redu Festivala mediteranskog filma koji će u 10 dana održavanja, do 17. lipnja, na tri lokacije prikazati 85 filmova iz 26 zemalja. “Po čovika” prikazuje se 10. lipnja u 21.30h u sklopu programa hrvatskog kratkometražnog filma “Ješke”, u konkurenciji je 18 filmova, a natječu se za nagradu od 10 tisuća kuna kojeg će dodijeliti žiri sastavljen od filmaša iz inozemstva.

KOMENTARI KRITIČARA
“Kumrić savršeno prikazuje ožiljke koji ostaju nakon velikih trauma kod samih žrtava, kao i njihovih najbližih koji se moraju nositi s posljedicama”
– Andrew Parker, The Gate

“Po čovika, sadrži toliko emocija u 20 minuta dovoljnih za dugometražni film. Vješta gluma, režija i scenarij pružaju vam nezaboravnu priču o obitelji, ljubavi i preživljavanju. Efekt traume na obitelj prikazan je iz perspektive djeteta o čemu se rijetko govori, a još rjeđe prikazuje u filmu. Vidimo kako rat mijenja sve članove obitelji, njihov pogled na svijet i način života”
– Pamela Powell, Reel Honest Reviews

NAGRADE:
Valladolid International Film Festival 2016, Španjolska – Najbolji kratki igrani film (“Meeting Point Program”)
CinAlfama Lisbon International Film Festival 2017, Lisabon, Portugal – Najbolji scenarij i najbolji kratki igrani film, Ožujak 2017
Transilvania Shorts 2017, Targu Mures, Rumunjska – Najbolji kratki igrani film
Vilnius International Film Festival 2017, Vilnius, Litva – Specijalno priznanje u kategoriji kratkog igranog filma
Brooklyn Women’s Film Festival 2017, New York, SAD – Grand prix festivala, Najbolji kratki igrani film i Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Janji Avdagić u ulozi Mie

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More